Eind 2012 heeft proces- & IT adviesbureau SucceedIT een onderzoek uitgevoerd naar het verbeterpotentieel van ERP systemen. Een groot aantal bedrijven in uiteenlopende branches hebben hieraan meegewerkt. In deze samenvatting vindt u de opmerkelijkste onderzoeksresultaten.

Managementinformatie belangrijker dan de Cloud

De focus van de meeste organisaties ligt op het verzamelen van managementinformatie en het verbeteren van datakwaliteit. Zoals te verwachten zijn in het licht van deze onderwerpen CRM en BI oplossingen populair. Een opvallende uitkomst van het onderzoek is de lage prioriteit die organisaties geven aan Cloud oplossingen en het uitbesteden van hard- en software.

Gebruik van data onthult de kracht van ERP

93% van de ondervraagde organisaties een geeft hoge prioriteit aan het verbeteren van managementinformatie. Desondanks blijken veel bedrijven in de praktijk niet in staat om de juiste managementinformatie uit hun ERP systeem te halen.

Dit geldt ook als zij gebruik maken van een extern managementinformatie-systeem. De problematiek wordt blijkbaar niet opgelost door de aanschaf van een BI oplossing. De oorzaak ligt op een ander vlak. Organisaties hebben te weinig zicht op de interne informatiebehoefte en focussen zich te veel op technologische oplossingen.

De uiterst competitieve markt waarin marges en levertijden krapper worden en productkwaliteit en leverbetrouwbaarheid omhoog moeten, maakt het definiëren van de informatiebehoefte complexer. Hoe anticipeer je hierop als bedrijf en wat kan data uit je ERP hierin bijdragen, is een vraag die bedrijven zich vaker zouden moeten stellen. Simpele analyses van data geven bijvoorbeeld een loepzuiver beeld van klant- en leveranciersgedrag.

Daarnaast geven analyses van de voorraad inzicht in de hardlopers, omloopsnelheden, leverbetrouwbaarheid en incourante goederen. De kracht van ERP zit in het ontsluiten van deze data. Veel organisaties weten dit potentieel echter nog maar beperkt te benutten.

Nog niet klaar voor de Cloud

Het merendeel van de bedrijven heeft het beheer van de IT omgeving in eigen handen. Veel organisaties lijken nog niet toe te zijn aan Cloud en Hosting diensten. Bedrijven zouden hier mogelijk een andere keuzes in maken als ze een goede kosten/baten analyse zouden maken.

Klik hier voor het volledige onderzoek van SucceedIT

 

Bron: www.persberichten.com