Zelfstandigen Bouw heeft een nieuwe zwarte lijst opgesteld van ‘wanbetalers in de bouw’. Voor het eerst staan nu ook particulieren op de lijst.

“We zien de laatste tijd steeds vaker dat ook consumenten willens en wetens zzp’ers die voor hen hebben gewerkt, niet betalen. Daar willen wij onze leden tegen beschermen,” zegt Tieneke Oskam. Zij werkt als juriste bij Zelfstandigen Bouw, de belangenorganisatie voor zzp’ers in bouw, hout en techniek.

“Ik kom in de dossiers die ik behandel steeds vaker particuliere boeven in de bouw tegen. Mensen die hun huis laten verbouwen terwijl zij weten dat zij geen geld hebben. Naar de rechter stappen lost niets op, want van een kale kip kan je niet plukken.” De schilder of klusjesman kan dan naar zijn geld fluiten. Het gaat vaak om duizenden euro’s.

Anderhalf jaar geleden stelde Zelfstandigen Bouw voor het eerst een zwarte lijst op van opdrachtgevers met wie de leden beter geen zaken kunnen doen. Op die lijst wanbetalers prijkten vooral de namen van bv’s en andere zakelijke opdrachtgevers die bij herhaling zzp’ers die voor hen hadden gewerkt niet uitbetaalden en die ook wisten ook hoe ze daar mee weg konden komen. Door het geld weg te sluizen, zorgden zij ervoor dat bij de bv die de zzp’ers had ingehuurd niets te halen viel.

Op de nieuwe zwarte lijst staan de namen van mensen en bedrijven waarvan juristen van Zelfstandigen Bouw dossiers hebben behandeld en hebben vastgesteld dat zij zeker in twee gevallen hebben geweigerd te betalen. Alleen leden kunnen de lijst opvragen bij Zelfstandigen Bouw. “We mogen de lijst niet voor iedereen toegankelijk maken. Dat mag niet van de wet.”

Bron: Zelfstandigen Bouw