In de kranten en op sociale media struikelen we bijna over berichten dat we in deze crisistijd coulant moeten omgaan met schulden. Nu zo veel mensen en bedrijven in problemen verkeren lijkt dat logisch. Maar het biedt geen oplossing. Sterker nog, coulance kan schulden verder doen oplopen het probleem zelfs verergeren. Een veel betere oplossing is in gesprek gaan!

Coronacrisis

Het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus heeft vervelende bijwerkingen. Veel bedrijven en zzp’ers merken het in hun omzet. Sommige bedrijfstakken liggen zelfs helemaal stil en veel bedrijven hebben mensen naar huis gestuurd of laten ze minder werken. De steunmaatregelen van het Rijk vangen dat niet helemaal op. Rekeningen blijven doorlopen en dat betekent dat bedrijven in de schulden kunnen raken, afhankelijk van het vet dat zij op de botten hebben.

Coulance

Een heel begrijpelijke reactie is dan coulance. Mededogen en toeschietelijkheid zijn hele menselijke eigenschappen. Maar er schuilt wel een gevaar in. Coulance lost namelijk niets op. Begrip en uitstel helpen niet. Sterker nog, ze zorgen in de praktijk vaak dat de schulden groter worden.

Schuldenaar

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat mensen hun betalingsproblemen onderschatten en hun eigen capaciteiten overschatten. Daarbovenop komt nog de schaamte over schulden. Iemand met schulden vindt coulance misschien fijn, maar krijgt eigenlijk een schijnoplossing aangeboden. Ondertussen loopt de maandelijks huur of energierekening namelijk verder op. Hoe langer gewacht wordt met oplossen, hoe groter het probleem wordt.

Schuldeiser

Of er nu schulden gemaakt zijn bij de overheid of een verhuurder, de maatschappij verwacht een verantwoord incassobeleid. En terecht. Verantwoord wil zeggen dat er óók naar de inkomstenkant wordt gekeken. Een schuldeiser wil zo veel mogelijk geïncasseerd krijgen. Dat is een goede uitgangspositie, waarbij de nadruk moet liggen op ‘mogelijk’. Als er niet geïncasseerd kan worden, moeten we het probleem oplossen. Coulance is geen oplossing, maar alleen uitstel en als we niet uitkijken uitstel van executie.

Oplossen

Als coulance geen oplossing is, wat dan wel? Contact. Gewoon ouderwets contact met elkaar. Bellen, mailen, appen of chatten. Bespreken wat de actuele situatie is, wat de mogelijkheden zijn en welke oplossing het beste past. Dat kan een afbetalingsregeling zijn, soms uitstel en het zal ook voorkomen dat er geen betalingsmogelijkheden zijn. Door per situatie de mogelijkheden en vooruitzichten te onderzoeken voorkomen we in ieder geval dat schulden onnodig oplopen.

Precies daarom startte de KBvG de campagne Bellen is Oplossen (www.bellenisoplossen.nl)

Paul Otter is gerechtsdeurwaarder en bestuurslid van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG). De KBvG zorgt voor een goede beroepsuitoefening door de gerechtsdeurwaarders bij de uitvoering van hun taken, met oog voor beide partijen. Paul blogt regelmatig over actuele zaken.

Bron: LinkedIn / blog Paul Otter