De belangstelling voor het oversluiten van de hypotheek blijft onverminderd hoog.

Terwijl het aantal mensen dat zich oriënteert op een nieuwe hypotheek met ongeveer 30% is gedaald, is het aantal oversluiters in absolute zin gelijk gebleven. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is er zelfs sprake van een relatieve toename van ruim 50%. Dit blijkt uit onderzoek van Independer.nl onder ruim 15.000 aanvragers van een hypotheekofferte via de website.

In maart 2008 bestond de totale vraag naar hypotheekoffertes nog voor 25% uit oversluiters. Sinds begin 2009 schommelt dit percentage steeds rond de 40% van alle hypotheekaanvragen. Belangrijkste oorzaken voor deze relatieve stijging van het aantal oversluiters lijken de dalende hypotheekrente en de hoge renteopslagen, die banken berekenen bij verlenging van de rentevasteperiode van de hypotheek.

Banken halen vaak klanten binnen met een korting tijdens de eerste renteperiode. Als deze mensen toe zijn aan een nieuwe rentevaste periode vervalt deze korting. Bij sommige banken moeten de huidige klanten soms wel een half procent meer hypotheekrente betalen dan nieuwe klanten voor dezelfde rentevaste periode.

Een andere oorzaak voor de relatief hoge aantallen oversluiters is de ontevredenheid over de variabele hypotheekrente bij de huidige geldverstrekker. Huiseigenaren vergelijken hun rente met andere aanbieders en kiezen vaak voor het oversluiten van de hypotheek bij een andere geldverstrekker.

Mede door de kredietcrisis gaan consumenten bewuster met hun geld om en kijken steeds vaker naar besparingsmogelijkheden. Dit zal er mede toe bijdragen dat huiseigenaren veel kritischer naar hun hypotheek en maandlasten kijken en zich oriënteren op oversluiten.

Bron: Independer.nl