Kamerleden Sharon Gesthuizen (SP) en Jan ten Hoopen (CDA) slaan woensdag de handen ineen om het midden- en kleinbedrijf te hulp te schieten. Steeds vaker wachten grote bedrijven te lang met het betalen van hun rekeningen. Dit kan bij kleinere bedrijven grote problemen veroorzaken.

De beide Kamerleden stellen een groot onderzoek voor, waar gekeken wordt hoe de positie van het MKB versterkt kan worden. Ten Hoopen: “Veel kleinere bedrijven hebben het momenteel erg moeilijk. Ze krijgen lastiger krediet van de banken en zijn nu meer dan ooit afhankelijk van hun eigen geld. Wanneer de grote jongens dan ook nog eens maanden wachten met het betalen van hun rekeningen, kan dit ondernemers de kop kosten. Dat willen wij niet laten gebeuren.”

Gesthuizen: “Al langere tijd horen we verontrustende geluiden over de betalingsmoraal van enkele grote bedrijven, maar sinds het begin van de economische crisis wordt het steeds erger. Als ik mijn rekening niet betaal, krijg ik een aanmaning en daarna een deurwaarder over de vloer. Maar wanneer de HEMA, Bijenkorf of V&D zegt even wat langer te wachten met het betalen van zijn leveranciers, dan staat een klein bedrijf machteloos. Juist vanwege het belang van het midden- en kleinbedrijf vinden we dat het kabinet in actie moet komen.”

“Net als iedereen moeten bedrijven gewoon betalen voor de diensten en goederen die ze krijgen. Als dat niet vanzelf gaat, dan is de politiek verplicht hier iets aan te doen”, aldus Ten Hoopen.

Bron: www.sp.nl