Onderzoeksjournalisten Tim Staal, Karlijn Kuijpers en Thomas Muntz van Investico en Gert-Jan Dennekamp van Nieuwsuur hebben de Persprijs Jacques van Veen 2019 gewonnen met hun serie De Schuldenindustrie. Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum reikte de prijs vanmiddag uit in het Instituut voor Beeld & Geluid.

Prijs

De Persprijs Jacques van Veen wordt eens in de 3 jaar uitgereikt, met als doel de kwaliteit van de journalistiek over het recht en de rechtspraak te bevorderen in Nederland en Vlaanderen. De prijs (waar 10.000 euro aan verbonden is) is in het leven geroepen als eerbetoon aan voormalig Parool-verslaggever Jacques van Veen, die grote faam verwierf met zijn kritische en beeldende artikelen over de gang van zaken in rechtszaal.

Diep ingrijpen

Volgens de jury scoort De Schuldenindustrie op alle journalistieke criteria heel hoog. De vierdelige serie legt bloot hoe het innen van schulden commercieel is gemaakt, wat diep ingrijpt in het leven van kwetsbare mensen. Maar niet alleen de handel in schulden wordt inzichtelijk gemaakt, ook de rol van schuldhulpverlening en bewindvoering en de manier waarop rechtspraak en politiek daarmee omgaan. Een knap staaltje onderzoeksjournalistiek dat ook nog in een originele vorm is gegoten; een mix van beeld en geschreven artikelen. ‘De impact van de berichtgeving is aanzienlijk geweest en dus maatschappelijk zeer relevant’, zei juryvoorzitter Julia Mendlik (president van de rechtbank Midden-Nederland) vanmiddag. ‘Schulden en hoe daarmee wordt omgegaan is een onderwerp dat niemand meer onberoerd laat, mede door de wijze waarop Tim Staal en zijn collega’s hieraan ruchtbaarheid hebben gegeven.’

Eervolle vermelding

De juryleden konden kiezen uit 23 inzendingen. Na een uitgebreide selectie bleven 4 genomineerden over: Hetty Nietsch en Manon Blaas voor hun documentaire Het fatale scooterongeluk, over het lange verloop van een ingewikkelde rechtszaak waarin 2 verdachten elkaar aanwezen als bestuurder van de scoote,; Annet Huizing en illustrator Margot Westermann voor hun boek De Zweetvoetenman en NRC-journalist Marcel Haenen voor Dienstreis naar Bangkok, een serie artikelen over integriteitsschendingen bij het Openbaar Ministerie. Huizing en Westermann kregen een eervolle vermelding voor De Zweetvoetenman, dat het recht en het rechtssysteem helder en vol humor uitlegt aan ‘jongeren van 7 tot 77 jaar’.

Jury

De jury bestond uit voorzitter Julia Mendlik, plaatsvervangend hoofdofficier van justitie in Noord-Holland Sue Preenen, de Belgische emeritus hoogleraar Leo Neels, advocaat Simeon Burmeister en oud-politieman, officier van justitie, rechter en Kamerlid Peter Oskam (nu burgemeester van Capelle aan den IJssel).

Bron: de Rechtspraak.nl