Nederlanders die tot nu toe niet in aanmerking kwamen voor een creditcard, kunnen via een prepaid creditcard toch profiteren van alle voordelen die zo’n kaart biedt.

Het bedrijf MK Projects & Investments uit Den Bosch heeft samen met Mastercard en banken de MoneyPass op de markt gebracht, een prepaid creditcard die overal ter wereld op dezelfde manier te gebruiken is als een creditcard.

In landen als Engeland en Duitsland bestond het fenomeen al langer, maar voor Nederland is het betrekkelijk nieuw. De prepaid creditcard moet eerst opgewaardeerd worden voordat hij gebruikt kan worden. Daardoor kan de gebruiker nooit rood staan. MoneyPass is aan de ene kant een oplossing voor mensen die vanwege een BKR-toetsing geen creditcard kunnen aanvragen.

Deze toetsing is voor de prepaid card niet nodig. Aan de andere kant is het een uitkomst voor mensen die niet achteraf verrast willen worden door een hoge rekening of hoge rentes. Door de kaart vanachter de computer tot maximaal 3750 euro op te waarderen, bepaalt de gebruiker zelf hoeveel geld ermee uitgegeven wordt.

“De prepaidcard biedt de voordelen van een creditcard, zonder de nadelen,” zegt initiatiefnemer Mehmet Kurt. “Doordat er geen BKR-toetsing nodig is maken wij de kaart voor een grotere groep mensen bereikbaar. In feite is het gewoon een Mastercard.”

Zijn bedrijf ontwikkelt onder meer apps en ontdekte dat mensen apps in appstores als iTunes en dergelijke alleen met een creditcard kunnen afrekenen. Daardoor wordt een grote groep klanten buitengesloten.

“Met deze kaart kunnen ze alles op internet kopen,” stelt Kurt. Ook borg staan voor een huurauto of geboekte hotelkamer kan niet met de gewone pinpas. Verder is de pinpas buiten Europa niet overal bruikbaar. De MoneyPass wel. Kurt: “Niet alles is met iDeal af te rekenen. Verder is een creditcard erg handig in noodgevallen.”

Prepaid creditcards die tot nu op de Nederlandse markt beschikbaar waren, werden vanuit het buitenland aangestuurd, waren alleen bruikbaar op internet of hadden een laag tegoed tot 150 euro. Kurt: “Daar heb je niets aan als je in het buitenland een auto wilt huren, een hotelkamer boekt of in noodgevallen geld nodig hebt.”

Voor die laatste gevallen heeft MoneyPass zelfs een partnerkaart, die gelinkt is aan de hoofdkaart. Als een vriend of familielid in het buitenland plotseling geld nodig heeft, kan de kaarthouder snel geld op de partnerkaart overboeken.

Bron: APS