ING is samen met andere financiële dienstverleners een digitaal platform gestart voor de financiering van de handel in grondstoffen. Het platform, komgo genaamd, is opgericht door ING, ABN Amro en Société Générale, waarna andere grote partijen zich hebben aangesloten.

Binnen komgo verloopt de handel in grondstoffen en de financiering daarvan op basis van blockchain, de techniek waarbij beveiligde blokken informatie digitaal worden uitgewisseld. “Dankzij blockchain zullen de kosten van het financieringsproces in de grondstoffenhandel dalen met 25% tot 50%”, zegt Anthony van Vliet, hoofd Trade and Commodity Finance bij ING.

ING, ABN Amro en Société Générale hebben eerder dit jaar eerst een test gedaan met een transport van sojabonen via komgo. Nadat die test succesvol was verlopen, sloten andere financiële dienstverleners zich bij komgo aan. Naast Rabobank zijn dat BNP Paribas, Citi, Macquarie, Crédit Agricole, MUFG en Natixis. Dat de Nederlandse banken prominent vertegenwoordigd zijn bij dit initiatief komt doordat zij van oudsher een belangrijke rol vervullen in de grondstoffenfinanciering.

Ook Shell, goederencontroleur SGS, handelshuis Mercuria en grondstoffenhandelaren Koch en Gunvor hebben zich inmiddels aangesloten bij Komgo dat is gevestigd in de Zwitserse stad Genève.

Bron: ING 

Gerelateerd nieuws:

ING: “ING neemt belang in Brits fintechplatform voor MKB-financieringen