De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in april 12,1 procent lager dan in april 2022, maakt het CBS bekend. Dit is de grootste daling na april 2009. Ook in de drie voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis.

Daling in circa driekwart van de branches

Driekwart van alle bedrijfstakken produceerde minder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Van de grote branches noteerden de machine-industrie en de chemische industrie de grootste productiedaling. De reparatie en installatie van machines had de grootste toename van de productie.

Ondernemers industrie minder positief in mei

De ondernemers in de industrie waren in mei minder positief. Dat komt vooral doordat ondernemers minder positief waren over de orderportefeuille.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van Duitse ondernemers in de industrie is in mei verslechterd (volgens de IFO-index). Ze waren een stuk negatiever over hun toekomstige bedrijfssituatie en ook minder positief over hun huidige bedrijfssituatie. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was volgens Destatis in april 2,6 procent hoger dan een jaar eerder.

Bron: CBS