Vanaf januari kunnen treinreizigers die zich daarvoor aanmelden, gedurende zes maanden tussen Leiden Centraal, Den Haag CS en Den Haag HS in- en uitchecken bij de NS met hun contactloze bankpas of creditcard.

De werving van maximaal 1000 deelnemers gebeurt door middel van promotieteams, flyers, advertenties en websites van banken en de NS. Twee weken na het aanmelden kunnen deelnemers op het proeftraject reizen met de betaalkaart die ze daarvoor hebben aangemeld.

Deelname aan de proef

Deelname aan de proef is mogelijk voor reizigers die beschikken over een contactloze bankpas van ABN AMRO, ING, Rabobank, SNS, ASN Bank of RegioBank of een contactloze creditcard van Mastercard of VISA, uitgegeven door ICS (International Card Services). Deze beperking geldt alleen tijdens de proef.

Reizigers die zich aanmelden, kunnen na circa twee weken op het proeftraject tussen Leiden en Den Haag reizen met hun betaalkaart. Die twee weken zijn nodig om voor deze proef de gegevens van deelnemers handmatig te verwerken en hun kaartgegevens op een ‘witte lijst’ van alle deelnemers in de contactloze kaartscanners op de diverse stations te laden. De verwerking vergt grote zorgvuldigheid omdat het bankgegevens van reizigers betreft.

Alleen reizigers die zich met hun betaalkaart hebben aangemeld, kunnen daarmee reizen. Dit proces geldt alleen tijdens de proef. Bij een landelijke invoering kan in beginsel iedereen met een contactloze betaalkaart daarmee direct in het OV reizen.

Aanmelden via ns.nl/betaalkaart

Reizigers die regelmatig op het NS-traject tussen Den Haag HS – Laan van NOI – Leiden en Den Haag Centraal – Laan van NOI – Mariahoeve – Voorschoten – De Vink – Leiden Centraal reizen en daarvoor geen abonnement of kortingsproduct gebruiken, kunnen zich aanmelden voor deelname aan de proef op ns.nl/betaalkaart.

De proef duurt tot halverwege 2019 en er kunnen maximaal 1000 reizigers deelnemen.

Tijdens de proef krijgen reizigers via een mobiele app – voor iOS of Android – inzicht in de gemaakte reizen en bijbehorende prijzen.

Makkelijker reizen met een betaalkaart

Reizen met een contactloze betaalkaart (bankpas of creditcard) is een logische en laagdrempelige keuze en biedt vooral gemak aan de OV-reiziger. Deze hoeft geen aparte OV-chipkaart aan te schaffen, vooraf saldo te laden of een los kaartje te kopen. De betaalkaart van de klant vervangt tijdens de proef de bekende OV-chipkaart: reizigers checken in en uit bij de NS-poortjes met hun betaalkaart zoals zij gewend zijn.

Deelnemers reizen met hun betaalkaart op saldo 2e klas, vol tarief. Gemaakte reiskosten worden na de reisdag ’s nachts verwerkt en afgeschreven via de eigen bank of ICS. Dit werkt dus anders dan bij contactloos betalen aan de kassa waarbij het af te rekenen bedrag direct van de rekening wordt afgeschreven.

Tijdens de proef is per station tussen Leiden en Den Haag minstens één poortje of paaltje geschikt voor reizen met de betaalkaart. Deze zijn herkenbaar aan het “contactloos betalen” logo.

Doel van de proef

Om in de toekomst reizen in het OV met de betaalkaart in het hele land mogelijk te maken, zijn ingrijpende aanpassingen nodig bij alle vervoersbedrijven, Translink en alle banken. Daarom wordt in deze proef de techniek eerst zorgvuldig getest.

Voor het in- en uitchecken met een betaalkaart wordt gebruik gemaakt van de contactloze EMV-technologie van Mastercard en VISA.

De proef richt zich op incidentele reizigers die zonder korting reizen. Deelnemers aan de proef reizen met hun betaalkaart op saldo 2e klas, vol tarief. Tijdens de proef worden de ervaringen van reizigers onderzocht door middel van enquêtes, een forum en een kwantitatief onderzoek. Hiermee kunnen eventuele verbeteringen in de evaluatie worden meegenomen.

Brede samenwerking

De OV-bedrijven werken vanuit het Innovatieprogramma OV-betalen van de Coöperatie OV-bedrijven en Translink aan nieuwe manieren van betalen in het OV, zoals betalen via een barcode. Deze proef op het NS-traject Den Haag – Leiden is een onderdeel van dit innovatieprogramma en is tot stand gekomen door een samenwerking tussen banken, creditcardverstrekker ICS, Translink en de gezamenlijke OV-bedrijven.

Bron: Betaalvereniging Nederland