Vandaag start Rabobank met het aanbieden van een API-koppeling voor betaalservices aan financiële dienstverleners. Het is de eerste Nederlandse bank die via deze koppeling de mogelijkheid biedt aan bedrijven met de juiste PSD2-vergunning om nieuwe diensten te ontwikkelen.

Na recente invoering van PSD2-regels voor het delen van bankgegevens valt nu nog niet exact aan te geven welke diensten ontwikkeld zullen worden. Wel ligt een aantal voorbeelden voor de hand. Nadat een consument straks expliciet toestemming verleent, kan hij of zij bijvoorbeeld direct een aankoop afrekenen in de app van de webwinkel zelf. Ook worden toekomstige en periodieke betalingen mogelijk gemaakt. Daarnaast is het voorstelbaar dat ondernemers facturen direct kunnen betalen vanuit een online boekhoudprogramma.

Michiel Kwaaitaal namens Rabobank verantwoordelijk voor betalingsverkeer: “Wij zetten na een half jaar proefdraaien de deur open en bieden nu de eerste koppeling aan voor innovatieve betaalservices. Doel is om consumenten en ondernemers meer overzicht, eenvoud en gemak te bieden in het regelen van hun geldzaken.”

Klaar voor volgende stap

Met 550 ontwikkelaars werkt Rabobank al een half jaar samen in de testomgeving ‘Sandbox’ met proefdata. Vandaag brengen we betaalinitiatie API live, in komende periode gaan we stap voor stap verschillende diensten openstellen aan financiële dienstverleners met een PSD2-vergunning. Daarbij zoekt de bank nadrukkelijk de samenwerking met andere financiële dienstverleners om innovatieve apps te ontwikkelen. Deze apps kunnen helpen in het op orde houden van het huishoudboekje of bij kredietverlening aan bedrijven.

Rabo app vernieuwt ook

Met de invoering van PSD2 regelgeving ziet Rabobank meer mogelijkheden voor verdere vernieuwing van de dienstverlening aan klanten. Bijvoorbeeld door in komende maanden in de Rabo Bankieren App extra opties te bieden aan consumenten waardoor de klant meer inzicht in zijn of haar geldzaken krijgt. Een concreet bestaand voorbeeld is de koppeling die nu al bestaat met bunq, waardoor rekeninghouders van deze bank ook via de Rabo app kunnen bankieren. Zodra andere banken hun koppelingen gereed hebben, gaat Rabobank aan de slag om vernieuwende producten en diensten verder te ontwikkelen. Voor Rabobank staat hierbij de veiligheid, zorgvuldigheid en betrouwbaarheid voorop. De consument houdt de volledige controle over zijn of haar bankgegevens en kan via de Rabo app de toegang met een druk op de knop beheren. Rabobank zal nooit klantgegevens delen zonder uitdrukkelijke toestemming van de consument zelf.

Alexander Zwart, verantwoordelijk voor de Rabo Bankieren App: “Bijna 2 miljoen keer per dag controleren mensen in onze app hun saldo. Met de nieuwe mogelijkheden krijgen onze klanten nog meer inzicht. Niet alleen als het gaat om hun Rabo bankrekeningen. De Rabo app biedt over enkele maanden een goed overzicht hoe je er van A tot Z financieel voor staat, zodra de consument daarvoor kiest.”

Bron: Rabobank