Waar GGN graag spreekt van sociaal incasseren, spreekt Jos Versteeg, manager incasso bij Woonstad, liever van realistisch incasseren. ”Sociaal vind ik geen goed woord, want het suggereert de verkeerde dingen. Realistisch incasseren is: je levert maatwerk op een dossier. Dat het sociaal uitpakt, is mooi en logisch. Maar het blijft een gevolg van de aanpak en niet van de insteek.”

De missie van GGN is om problematische schulden te voorkomen.

Streng zijn voor niet-willers, een helpende hand voor niet-kunners. Die werkwijze sluit volgens Jos aan bij de werkwijze van Woonstad; in contact komen met niet-betalende huurders om tot een oplossing te komen en daarnaast het aantal huisuitzettingen tot een minimum beperken. Woonstad streeft ernaar om zoveel mogelijk huurders met betalingsproblemen te helpen in het zogenoemde minnelijke traject. “Overdracht aan de deurwaarder is een mislukt minnelijk traject en huisuitzetting is een mislukt minnelijk- en deurwaarderstraject”, stelt Jos.

Sociaal versus zakelijk

”Je incasseert natuurlijk niet omdat je zo graag sociaal wilt zijn.
Het uitgangspunt is dat je een geldstroom op gang brengt. Ook doet het er toe als je mensen aan het werk helpt – GGN werkt hierin samen met uitzendbureau Timing – of helpt om hun administratie op orde te krijgen. Is dat sociaal? Dat effect heeft het wel, maar het vertrekpunt is zakelijk.”

Duidelijke afspraken

De samenwerking tussen GGN en Woonstad is het gevolg van een aanbesteding vanuit Woonstad, en tot nu toe is Jos tevreden. ”Uit de weging kwam GGN tot onze verrassing als beste uit de bus. We waren verrast omdat GGN destijds in zwaar weer verkeerde. Toch zagen we daarin ook juist kansen en zijn we met GGN in zee gegaan. De afspraken die we met GGN maken zijn duidelijk en daarom loopt de samenwerking goed.”

Thuisbezoeken

”Huisuitzettingen zijn een gedrocht,” stelt Jos, “zowel sociaal als financieel. Als je met persoonlijke aandacht bereikt dat de lopende huur betaald wordt en er een geldstroom op gang komt – al is dat een kleine – dan heb je het goed gedaan. Want elke uitzetting is er een te veel en elke gang naar de rechter is een mislukking van het traject daarvoor.” GGN-deurwaarders bezoeken sinds kort mensen met schulden, zónder extra kosten voor die persoon. Om in contact te komen en om te kijken of GGN een helpende hand kan bieden. Ook daarin ziet Jos kansen.

Bron: GGN