Ook in 2019 werd rechtspraak.nl miljoenen keren bezocht. Vanwege veelbesproken nieuws en uitspraken, maar ook om zelf zaken te regelen. Op deze laatste dag van het jaar, een overzicht:

Nieuws

De rechtszaak die het nieuws domineerde was dit jaar de strafzaak tegen Willem Holleeder. In juli werd de Amsterdammer veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor het uitlokken van 6 moordaanslagen. Het themadossier over de zwaarste straf die de rechter in Nederland kan opleggen zag hierdoor een forse toename in het aantal bezoekers. De Hoge Raad hakte in 2019 veel besproken knopen door, bijvoorbeeld in de klimaatzaak Urgenda en over het ‘slapend dienstverband’. Veel mensen lazen de gezamenlijke reactie van de advocatuur, Openbaar Ministerie en de Rechtspraak op de gewelddadige dood van advocaat en rechter-plaatsvervanger Derk Wiersum.

Uitspraken

Het uitsprakenregister van de Rechtspraak wordt dagelijks duizenden keren bezocht, veelal door juridisch professionals. Vanzelfsprekend lazen zij de bovengenoemde uitspraken, maar ook zochten zij op enkele opvallende zaken. Zo trok een uitspraak rondom de auteursrechten van cartoons veel bekijks. Een geschil rondom een sportschoolabonnement en een openstaande tandartsrekening van 5 eurocent konden ook op veel aandacht rekenen. Net als een naamsvermelding bij een #metoo-artikel in de krant en de vraag of het produceren van pannenkoeken en poffertjes valt onder ‘de werkingssfeer van het Verplichtingstellingsbesluit van het bedrijfstakpensioenfonds voor de Zoetwaren’.

Onderwerpen

Als een niet-professionele bezoeker op rechtspraak.nl terecht komt, is dat vaak om het ouderlijk gezag over een kind aan te vragen of hier informatie over op te zoeken. Het aanvragen van bewind is een onderwerp dat veel mensen bezighoudt, net als de afhandeling van erfenissen. Ook willen mensen graag weten wat een rechtszaak kost en hoe je een zitting kan bijwonen.

Bron: de Rechtspraak