Het aantal faillissementen is in de eerste helft van 2013 toegenomen met 13 procent tot 6817. Dat is een nieuw record.

Toch is er ook sprake van een lichtpuntje: ten opzichte van het eerste semester vorig jaar is de stijging gehalveerd. Dat heeft Faillissementsdossier.nl vandaag bekend gemaakt.

‘De cijfers zijn niet florissant, maar het lijkt alsof het iets beter gaat’, signaleert Marcel van den Berg van Faillissementsdossier. ‘Er ontstaat een soort waterscheiding tussen sterke en zwakkere broeders. Het aantal bedrijven dat crisisresistent is, stijgt gestaag.’

De cijfers van juni staven deze conclusie. Ten opzichte van mei daalde het aantal faillissementen de afgelopen maand 14 procent tot 1056.

De ICT zag het aantal faillissementen de eerste zes maanden van dit jaar het meeste toenemen. In deze sector legden 183 bedrijven het loodje, maar liefst 50 procent meer dan in de overeenkomstige periode vorig jaar. Binnen de branche hebben vooral dienstverleners en leveranciers van hardware en kantoortechnologie het behoorlijk te verduren.

Ook de bouw blijft in mineur. Het aantal bouwbedrijven dat op de fles ging steeg het eerste halfjaar met een kwart tot 968. Met name kleine gespecialiseerde onderaannemers konden het niet langer bolwerken.

Provinciaal nam het aantal bedrijven dat omviel het snelst toe in Groningen en Zeeland. Voor geheel 2013 verwacht Faillissementsdossier een stijging van het aantal faillissementen met 12 tot 15 procent.

Bron: Nieuwsbank.nl