Rick Terra, voormalig Manager Credit & Collections bij KPN, is Credit Manager of the Year 2009. De case van KPN blinkt uit in concrete resultaten waaronder een significante afname van de DSO in combinatie met het aantal en de innovativiteit van de uitgevoerde projecten. De prijs werd uitgereikt door Mannes Westhuis, voorzitter van de VVCM tijdens het 6e Jaarcongres Credit Management in Noordwijkerhout.

In totaal waren vijftien creditmanagers genomineerd voor deze prestigieuze prijs.
Alle cases hebben zeer uiteenlopende inzichten en resultaten opgeleverd. Hoewel elk van de nominaties steunt op goede argumenten, heeft de evaluatie een winnaar opgeleverd.

Dit jaar was het juryproces opgesplitst in twee delen. De genomineerden hebben een online vragenlijst ingevuld en meegewerkt aan een interview. Dit woog voor tachtig procent mee in de beoordeling. Daarnaast telde de deelname en inbreng aan een rondetafelbijeenkomst voor twintig procent mee in de einduitslag.

Binnen KPN wordt sterk gestuurd op werkkapitaal. Dit is mogelijk dankzij projecten als het benchmarkmodel met incassobureau's en de verkoop van vorderingen. De projecten waren zowel gericht op het gebied van acceptatie als beheer met als resultaat:

– Toegevoegde waarde in het salesproces en extra instroom van klanten
– Optimalisatie cashflow en verlaging werkkapitaal
– Afname DSO en verbetering efficiëncy door inzet voice broadcastingsysteem
– Grotendeels geautomatiseerd klantacceptatie proces

Voormalig KPN Manager Credit & Collections, Rick Terra, was initiator van deze projecten. De jury feliciteert Rick Terra – momenteel werkzaam als Credit Manager bij Inbev – en zijn voormalige teamleden van harte.

De Credit Manager of the Year 2009 vervult een jaar lang een ambassadeursrol voor vele vakgenoten die het belang van de verdere professionalisering van het creditmanagement in deze onstuimige economische periode onderstrepen.

Het centrale thema van het 6e Jaarcongres Credit Management was de veranderende rol van de credit manager in het licht van de wereldwijde financiële crisis. Dit thema liep vanuit verschillende perspectieven als een rode draad door het programma.

Bron: Financieel-management.nl