Ondernemers kunnen vaak forse financiële risico’s lopen in het zakelijk verkeer met hun klanten. Veelal zijn zij zich daar onvoldoende van bewust en niet op voorbereid.

MKB-Nederland en kennispartner Coface willen het financieel incasseringsvermogen van ondernemers vergroten. Dat begint met inzicht en een goed debiteurenmanagement. De risicosan die MKB-Nederland en Coface recent lanceerden biedt daarvoor een goede start.

“Ondernemen is risico nemen, maar dan wel op een verantwoorde manier”, aldus Leendert-Jan Visser, directeur MKB-Nederland. “Een groot, maar vaak onderschat risico, is zakendoen met instabiele bedrijven. Zo’n bedrijf kan zijn financiën niet op orde hebben en daar kan een ondernemer de dupe van worden.”

Rekeningen op tijd betalen

Ook de mogelijkheid dat een klant de rekening niet op tijd betaalt is altijd aanwezig. Edwin Busio, directeur Coface: “Ieder bedrijf dat klanten op rekening laat betalen, loopt een debiteurenrisico. Afhankelijk van de bedragen waar het om gaat, kan één wanbetaler al een bedreiging vormen voor het voortbestaan van een onderneming. Veel ondernemers staan daar niet bij stil”. Ondernemers realiseren zich onterecht vaak niet dat ook klanten die altijd netjes op tijd betalen in financiële problemen kunnen komen, bijvoorbeeld door schommelingen op de markt. Busio: “Weten ondernemers hoe solide de financiën van dat bedrijf zijn?”

Ondernemers die te maken hebben met klanten die regelmatig de betalingstermijn overschrijden, moeten zichzelf zeker achter de oren krabben. Weliswaar wordt de factuur uiteindelijk wel betaald; het kan een signaal zijn dat deze partij zijn financiën niet op orde heeft. En daarmee een potentieel financieel risico vormt. Bij een te lange termijn tussen levering en betaling levert dat problemen op voor de cashflow van de eigen onderneming.

Debiteurenmanagement

Een goed ‘debiteurenmanagement’ is noodzakelijk om deze risico’s in te perken. Ondernemers kunnen zelf veel meer doen om eventuele klappen op te vangen dan ze denken, zoals het nauwkeurig selecteren en beoordelen van klanten, gebruikmaken van de juiste leverings- en betalingsvoorwaarden en het verzekeren van het verstrekte krediet. Dit werkt ook de andere kant op. Een bedrijf dat zijn financiële huishouding op orde heeft, is een aantrekkelijke zakenpartner.

Om ondernemers te helpen bij een goed debiteurenbeheer hebben MKB-Nederland en Coface de risicoscan ontwikkeld. Aan de hand van een vragenlijst krijgt een ondernemer inzicht in hoeverre hij zijn risico’s kent en beheerst. Aan het eind volgt er een persoonlijk advies uit en krijgt de bezoeker praktische tips om zijn financieel incasseringsvermogen te vergroten.

Bron: MKB Nederland