De verruimde kredietverzekeringsmogelijkheden bevorderen de export van vlees niet of nauwelijks. Dat geven bedrijven en organisaties in de Nederlandse vleessector aan in een telefonische rondgang.

Eind vorige week werd bekend dat de Duitse en de Deense overheid de mogelijkheden voor exportkredietgaranties fiks willen verruimen. In Nederland besloot de regering eind juni al besloten tot een verruiming van de mogelijkheden voor kredietverzekering.

Die verruiming houdt in dat exporterende bedrijven de mogelijkheid hebben om met dekking van de staat de verzekerde limieten maximaal te verdubbelen. De verzekeraars voeren die faciliteit uit binnen de kaders die de staat heeft vastgelegd. De regeling loopt tot eind van dit jaar, maar wordt mogelijk verlengd.

Dominique Hilckmann van de gelijknamige slachterij in Nijmegen is niet enthousiast. "Het zet geen zoden aan de dijk. Het kost te veel geld en te veel rompslomp om de aanvullende verzekeringen rond te zetten." Volgens Hilckmann zou de overheid verder in moeten grijpen en er voor moeten zorgen dat de normale kredietverzekering via de verzekeraars weer goed op gang komt.

Te afhankelijk
Volgens Jaap de Wit van Inkoop Oudewater zijn bedrijven in de vee- en vleessector te veel afhankelijk van de handel op basis van kredietverzekering. "In andere sectoren van de economie geldt veel meer dat er pas wordt geëxporteerd als het geld binnen is. In de vleessector wordt met vrij lange betaaltermijnen gewerkt."

In de ogen van De Wit is dat een structureel probleem dat niet zomaar opgelost is. Temeer omdat niet alleen in Nederland zo wordt gewerkt, maar in de hele EU. Verder wijst De Wit er op dat bedrijven ook veel hebben te lijden van de verlenging van de betaaltermijnen van supermarkten. "Daardoor zijn er nog al wat bedrijven in de liquiditeitsproblemen geraakt."

Jos Goebbels, voorzitter van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV):
"We moeten eerst maar eens in kaart brengen hoe de kredietfaciliteit werkt".

Bron: AGD.nl