Het aantal vacatures voor financiële posities is in 2018 flink gestegen en die vraag zal aanhouden. De salarissen stijgen mee, maar om goed personeel te werven en behouden moeten organisaties vooral aandacht geven aan secundaire voorwaarden zoals interne opleidingen, flexibele uren en werkplekken en een goede ervaring in het sollicitatieproces. Dit zegt recruitmentorganisatie Robert Walters in de zojuist gepubliceerde Salary Survey 2019, dat een overzicht geeft van trends en salarissen binnen onder andere de financiële sector.

Vraag naar starters en specialisten

Er is vraag naar finance professionals op elk niveau, met een opvallende wervingsstrijd op het gebied van starters. Rob Vermaak, Managing Director: “Werkgevers begonnen het afgelopen jaar in sterke mate hun pijlen op studenten te richten. Van de starters in finance die wij bemiddelden kreeg zeker een op de vijf al een aanbod voordat het diploma binnen was. Organisaties nemen ook steeds vaker stagairs aan met het expliciete doel om ze een aanbod te doen als ze afstuderen. Op medior niveau is er veel vraag naar Business Intelligence specialisten die de toenemende rol van AI en big data binnen financiële processen vorm kunnen geven. Daarnaast zijn specialisten op het gebied van risk, compliance en regulatory reporting schaars. Op senior- en directieniveau zien we de afgelopen jaren steeds meer beweging, en ook deze trend zal zich in 2019 voortzetten.”

Internationale kandidaat in trek

Hoewel de invloed van Brexit nog steeds niet heel groot is op de Nederlandse arbeidsmarkt, zijn er zeker signalen dat Nederland populairder wordt bij expats. Vooral in de financiële sector biedt dit een uitkomst. Vermaak: “Niet alleen multinationals maar ook grote MKB-bedrijven vullen hun financiële vacatures steeds vaker met buitenlandse krachten in. Werkgevers regelen goede salarispakketten, woning en overtocht voor expats, vaak uit Zuid-Europese landen en uit Oost-Europa. Wij hebben in 2018 ook diverse kandidaten vanuit Zuid-Afrika bemiddeld. Zij spreken hun talen, hebben goede accountingkennis en willen graag in Nederland wonen.”

Candidate journey krijgt de aandacht

De ervaring van sollicitanten wordt steeds belangrijker voor het werven van goed personeel. Dit begint bij korte en duidelijke wervingsprocessen en arbeidsvoorwaarden die verder gaan dan een goed salaris. Organisaties besteden steeds meer aandacht aan op maat gemaakte beloningspakketten. Vermaak: ”De salarissen zullen verder stijgen in 2019, maar traditionele arbeidsvoorwaarden als een leaseauto leggen het steeds vaker af tegen een goede work-life balance, werken met de nieuwste technologie, opleidingsmogelijkheden en de wens om te werken voor een organisatie die een duidelijke visie uitdraagt. Wij zien organisaties hier veel aandacht aan besteden.”

Salary Survey 2019

De jaarlijkse Robert Walters Salary Survey geeft een overzicht van arbeidsmarkttrends en salarisontwikkelingen binnen onder andere de financiële, bancaire, IT en juridische sector. Een exemplaar is kosteloos aan te vragen via robertwalters.nl/salarysurvey

Bron: Robertwalters.nl