Door een joint venture van telecombedrijven Vodafone Group en Liberty Global, het moederbedrijf van Ziggo, wordt door hen zo’n 3,5 miljard aan kosten bespaard.

De telecomaanbieders willen als één sterker blok met hun grootste concurrenten Tele2, KPN en T-Mobile wedijveren. Hiermee lijkt een tariefverlaging voor consumenten een logische stap, zo denken wij bij goedkoopstesimonly.net.

Omdat de samenwerking nog maar net bekend is, doen hooggeplaatsten van beide partijen nog geen grootse uitspraken over verandering van tarieven. De directeur van de Liberty Global, Mike Fries, gaf bij NOS wel aan dat hij ‘voordelen’ verwacht voor afnemers. Aangezien Vodafone en Ziggo de strijd aan willen gaan met hun grootste concurrenten, lijkt een tariefverlaging hiermee toch een zeer logische stap. De twee zijn nu namelijk nergens de voordeligste optie, blijkt uit cijfers van goedkoopstesimonly.net.

De samenwerking geldt alleen voor de Nederlandse markt. De combinatie van krachten zorgt voor een dergelijk hoge besparing doordat de systemen en infrastructuur van de telecombedrijven overlappen en dus deels overbodig worden. Bovendien halveren de kosten voor marketing en websites waarschijnlijk. Het aantal werknemers zal ook omlaag gaan, hoewel de hoeveelheid daarvan nog onbekend is.

De telecomaanbieders krijgen elk de helft van de Nederlandse onderneming, waarbij alleen het iets kleinere Vodafone Group een bedrag van 1 miljard aan Liberty Global betaalt. Opgeteld hebben de aanbieders meer dan 11 miljoen abonnees die breedband internet, vaste en mobiele telefonie bij hen afnemen, vaak in combinatie met elkaar. Vermoedelijk is de samenwerking, onder meer na goedkeuring van de toezichthouders, eind 2016 effectief. De losse namen Vodafone en Ziggo worden voorlopig aangehouden.

Bron: Nieuwsbank