De diversiteit van de klanten van Sara Lee en de handmatige benadering van het debiteurenproces was aan verandering toe. "Bellijsten uit excel, daarna zelf bepalen welke klanten als eerst gebeld moeten worden, is niet meer van deze tijd. Daar hebben we systemen voor" aldus Klaas Hulzebos, Manager Accounts Receivable & Accounts Payable.

Sara Lee begeeft zich op vele markten; van horeca, supermarkten tot grote multinationals. Deze markten moeten op verschillende manieren benaderd worden. FSCM Collections Management van SAP biedt hiervoor een prima uitkomst. Via flexible collectie strategieen wordt de prioriteit stelling van de werk/bellijsten bepaald.

Bij Sara Lee is bijvoorbeeld aandacht gegeven aan integratie met het klassieke Credit Management om de kredietlimieten mee te nemen. Daarnaast wordt in de collections strategie rekening gehouden met onder meer documenttypes, classificatie voor betaalverschillen, betaalmethoden en dunning data. De stategieen voor sommige markten bevatten soms meer dan 12 collectie regels.

"Elke morgen staat de werklijst klaar, precies volgens de collectie strategieen. Dit is voor ons van essentieel belang. Daarnaast worden de medewerkers steeds enthousiaster over het product. En dat is goed om te zien" volgens Klaas Hulzebos

Naast SAP Collections Management wordt ook SAP Dispute Management ingezet. Sara Lee gebruikt primair Customer Relationship Management (CRM) als klachtenregistratie systeem. Derhalve is gekozen voor een koppeling tussen CRM en Dispute Management.
Zo zijn de klachten uit CRM zichtbaar in de werklijsten van SAP Collections via integratie met Dispute Management.

Op dit moment mist Sara Lee nog een bepaalde functionaliteit binnen FSCM die voor hen kritisch is. De komst van enhancement Pack 5 (EHP5), zal hier veel verbetering in brengen; te denken valt aan resubmissions op line items, automatisch uitsturen van account statements, promise-to-pay betaalplan en verbeterde integratie met het aanmaningproces.

SAP Financial Supply Chain Management heeft zich ontwikkeld tot serieuze speler op de markt van debiteurenbeheer waar SAP gebruikers moeilijk meer omheen kunnen. 
Richard Gentenaar, Financial Supply Chain Management Specialist Proxyon BV

Wilt u meer weten over de mogelijkheden om uw Credit Management te optimaliseren met SAP FSCM? Bezoek dan de presentatie van SAP van 15.30 tot 16.30 uur in zaal 25 tijdens de 6e Credit Expo op woensdag 17 november 2010 in Nieuwegein.

Bron: creditexpo.nl