Voor het eerst in jaren kan de NVVK melden dat het aantal aanmeldingen bij de schuldhulpverlening niet is gestegen.

Daarmee is de schuldenproblematiek echter niet afgenomen, sterker nog, de NVVK ziet de omvang van de schulden sterk toenemen.

Ook hebben mensen vaker hulp nodig om hun financiële situatie in evenwicht te brengen. Vooral ZZP’ers melden zich steeds vaker bij de schuldhulpverlening. Het systeem waarbinnen de schuldhulpverlening werkt blijft complex en de NVVK pleit dan ook voor een eenvoudiger stelsel met meer onderlinge samenhang. Daarvoor zijn zowel het Rijk, gemeenten, de samenwerkingspartners van de schuldhulpverlening en de schuldhulpverlening aan zet.

Aantal aanmeldingen bij schuldhulpverlening blijft gelijk

De NVVK, de vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren, brengt vandaag haar jaarverslag over 2015 uit. Uit de cijfers van de NVVK-leden blijkt dat in 2015 90.400 mensen met financiële problemen zich hebben gemeld bij de schuldhulpverlening. Voor het eerst in jaren lijkt dit aantal zich te stabiliseren.

Opnieuw groei van schulden

De gemiddelde schuld van de mensen die zich hebben gemeld bij de schuldhulpverlening is echter opnieuw gestegen: van 38.500 euro in 2014 naar 42.900 euro vorig jaar.

Mensen hebben vaker hulp nodig om hun situatie te stabiliseren

Verder blijkt dat in 2015 bij bijna de helft van alle mensen in de schuldhulpverlening eerst de inkomsten en uitgaven in balans moeten worden gebracht, voordat aan een eventuele schuldregeling kan worden gewerkt. In 2014 was dit nog bij 30% van de mensen. Joke de Kock: “We zien steeds meer mensen die de vaste lasten niet meer kunnen betalen, veel mensen hebben instabiele inkomens of meerdere inkomstenbronnen.”

ZZP’ers melden zich vaker voor schuldhulpverlening

Het aantal ZZP’ers dat zich bij de schuldhulpverlening meldt, neemt toe. Joke de Kock: “Wij merken dat de schuldenproblematiek van de mensen die bij ons komen groter en ingewikkelder wordt. Het wordt voor mensen steeds moeilijker om deze problemen zelfstandig op te lossen”.

Wijkteams als eerste stap in de schuldhulpverlening

Mensen met financiële problemen moeten zich sinds 1 januari 2015 vaak als eerste melden bij gemeentelijke wijkteams en niet direct bij de schuldhulpverlening. De Transitiecommissie Sociaal Domein stelt dat in 80% van de meldingen bij wijkteams financiële problemen een rol spelen. Daarom is het van groot belang dat er een goede samenwerking tussen wijkteams en schuldhulpverlening plaatsvindt en mensen tijdig worden doorgeleid om een schuldregeling tot stand te brengen.

Belemmerend systeem

Mensen zijn voor een deel van hun inkomen afhankelijk van inkomensondersteunende maatregelen, zoals huur- en zorgtoeslag en het kindgebonden budget. Wanneer mensen schulden hebben worden diverse vormen van inhouding en verrekening toegepast, waardoor weer nieuwe schulden kunnen ontstaan. Zo is de berekening en de hoogte van de beslagvrije voet, het inkomen waarop geen beslag gelegd mag worden, onduidelijk en wordt deze vaak niet correct toegepast. De complexiteit van het systeem waarbinnen schuldhulpverlening moet werken vraagt veel tijd, energie en deskundigheid.

Oplossing in wetgeving en wijkteams

Het is volgens de NVVK van belang dat wijkteams en de professionele schuldhulpverlening onderling samenwerken en mensen tijdig doorleiden om een schuldregeling tot stand te brengen. Hierbij past wet- en regelgeving waarbij de overheid haar rol als inkomens-ondersteuner goed uitvoert, haar preferente positie loslaat en zorg draagt voor een eenvoudig systeem van berekening van de beslagvrije voet.

Joke de Kock: “De schuldhulpverlening zit nu vaak klem. In onze visie moeten wij toewerken naar een eenvoudiger stelsel met meer onderlinge samenhang. Hierin hebben alle betrokkenen een rol: het Rijk, gemeenten, de samenwerkingspartners van de schuldhulpverlening en de schuldhulpverlening zelf. Alleen dan kan de schuldhulpverlening haar met problematische schulden op een snelle en goede manier helpen.”

Bekijk hier het volledige jaarverslag over 2015 van de NVVK

Bron: nvvk.eu