In fysieke winkels werd vlak voor Sinterklaas tot bijna 20% vaker betaald met bankpassen en creditkaarten.

In webwinkels werd op Cyber Monday bijna 25% vaker online afgerekend dan op een gewone maandag.

Betalingen aan de toonbank

In absolute zin was Black Friday de drukste dag van 2019 voor betalingen aan de toonbank maar ook in de dagen daarna, t/m gisteren, is er nog 10% tot bijna 20% vaker met bankpassen en creditkaarten in winkels afgerekend dan op overeenkomstige gewone weekdagen.

Op de drukste momenten werd meer dan 900 keer per seconde betaald met bankpassen, creditkaarten, smartphones en wearables.

Luxer en duurder

Sinterklaas blijkt naast speelgoed, boeken, sport- en hobby-artikelen, vooral veel luxegoederen, zoals sieraden, elektronica en interieurartikelen te hebben ingekocht. “We vinden het nog steeds fijn om cadeautjes te kopen in feestelijk versierde winkels en straten,” weet Michel van Bommel van Detailhandel Nederland. “Dit jaar zijn de cadeaus van Sinterklaas wat luxer en duurder dan voorgaande jaren.”

Contactloos betalen met smartphones en wearables

In oktober waren bijna zeven van de tien elektronische betalingen in winkels contactloos. “Contactloos betalen is veruit de populairste manier van betalen aan de kassa,” zegt Piet Mallekoote, directeur van Betaalvereniging Nederland. “Steeds meer grote bedragen boven 25 euro worden nu ook contactloos afgerekend, mét pincode.”

In de aanloop naar Sinterklaas was bijna 10% van alle contactloze betalingen met een smartphone of wearable.

Online betalingen met iDEAL en creditkaarten

Voorafgaand aan Sinterklaas is er in webwinkels t/m Cyber Monday (maandag 2 december) aanzienlijk meer met iDEAL en creditkaarten betaald dan op overeenkomstige gewone weekdagen. De piekdag voor online betalingen blijft Black Friday, met bijna 80% meer online betalingen met iDEAL en creditkaarten dan op een normale vrijdag.

Overdag en ’s avonds werden met die online betaalmiddelen gemiddeld 75 betalingen per seconde verricht.

Afgelopen maandag, op Cyber Monday, werd er nog steeds bijna 25% vaker online afgerekend dan op een gewone maandag. De gehele vorige week, van maandag 25 november t/m zondag 1 december, werd er ruwweg 1,9 miljard euro met iDEAL en creditkaarten uitgegeven.

De cijfers voor debitkaarten (bankpassen) en iDEAL zijn geschat op basis van metingen door transactieverwerker equensWorldline.

Alle cijfers voor creditkaarten zijn schattingen op basis van metingen door creditkaartuitgever ICS (International Card Services).

Nog meer feiten en cijfers over het betalingsverkeer in Nederland:

 

 

Bron: Betaalvereniging Nederland