Wetenschappelijk onderzoeker stadsgeografie aan de Universiteit van Amsterdam, Cody Hochstenbach, moet iets van het hart. Nu de raadsverkiezingen naderen, hoort hij steeds meer politici zeggen dat sociale huur asociaal is. ‘Dat is niet zo, de politieke keuze voor een lage inkomensgrens is asociaal’, zegt hij.

Een aantal politici vindt het asociaal dat sociale huurwoningen niet meer toegankelijk zijn voor mensen met een gemiddeld inkomen, maar de schuld daarvan ligt volgens Hochstenbach volledig bij de politiek. Zij hebben gekozen voor een te strenge maximale inkomensgrens voor sociale huur. Mensen met een middeninkomen worden daardoor de te dure vrije sector ingejaagd.

Betaalbaarheid van wonen is een van de belangrijke thema’s in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Een oplossing voor meer betaalbare huurwoningen kan er volgens Hochstenbach alleen komen als er een hele andere politieke wind gaat waaien. Niet alleen lokaal, maar ook landelijk. Het huidige kabinet kiest in het regeerakkoord duidelijk voor meer woningen voor de wat rijkere mensen en minder voor de lagere inkomens. ‘Geld is nauwelijks een punt op overheidsniveau. Je moet het natuurlijk wel geleidelijk doen, maar als je de hypotheekrenteaftrek volledig afschaft, hou je 14 miljard euro over in de schatkist. Die kun je dan mooi inzetten voor brede volkshuisvesting, ook voor de middeninkomens. Dan geef je het geld niet meer aan de vaak wat rijkere kopers en de hypotheekverstrekkers’, zegt de onderzoeker.

Stabieler

Bovendien zou je daarmee een stabielere woningmarkt kunnen krijgen. Nu zijn daar vaak grote pieken en diepe dalen te zien in huizenprijzen. ‘Nederland is hypotheekschuldenkampioen van Europa. Het gaat al de goede kant op nu je niet meer dan de waarde van je huis mag lenen. Dat was vroeger veel meer. Dit is al een goede ontwikkeling. Nog een beter voorbeeld is Duitsland. Daar mag iemand maar maximaal 80 procent van de waarde lenen om een huis te kopen. Je moet dus eerst sparen. Daar zie je ook minder bubbels in de woningmarkt, zoals hier en zijn de prijzen stabieler.

Volgens de wetenschappelijk onderzoeker zijn de binnensteden door het beleid van de Nederlandse overheid nu onbereikbaar voor mensen met een gemiddeld inkomen of daaronder. Meer hierover leest u in het komend Aedes-Magazine dat half april verschijnt.

Bron: Aedes