2013 is er en ik heb nog geen goede voornemens. Ik ben somber.

Elke dag komen er berichtjes binnen op Linkedin. Geweldige mannen en vrouwen die ineens een nieuwe uitdaging zoeken. De economische crisis en de versoepeling van het ontslagrecht treft veel hoger opgeleiden die op latere leeftijd hun baan wordt ontnomen.

Het sociaal vangnet waarvoor je, tenminste dat dacht je, jarenlang hebt gewerkt bestaat niet. Van een mooie baan, met auto, zak je terug in een moeras met maximaal 2.000 euro bruto per maand. Van een zeker bestaan, naar vechten met je bank.

En, hoezo nog een ontslagvergoeding? Je krijgt een paar maanden overbrugging mee en daarmee houdt het op. Alleen ambtenaren hebben dat goed voor zichzelf geregeld met jarenlang wachtgeld. Zijn zien nog steeds het verschil tussen bezuinigen en lastenverzwaring niet.

Banenmarkt

In de hectiek van de over zijn toeren geraakte online banenmarkt raakt waardevol talent verstrikt en komt niet op de juiste plek terecht. Er is geen kans, en ook geen tijd, om die ‘perfect match’ te vinden.

Intussen steken werkgevers nog minder geld in de noodzakelijke opleiding van talent. De collegezalen van de executive Masters en MBA’s staan leeg. Het is vernietiging van menselijk kapitaal en talent.

Hypotheken

Bij het verlengen van de hypotheek lopen we in 2013 massaal aan tegen de nieuwe Basel 5 regels. ZZP-ers wiens inkomen niet mee telt. Staat je hypotheek onder water? Het is onmogelijk om over te stappen naar een andere bank.

Je eindigt met een wurghypotheek voor de komende 5 tot 10 jaar en verplichte extra aflossing. Hoeveel mensen zullen niet een beroep moeten doen op hun ouders om dat gat in 2013 op te vullen?

Pensioenen

Nederlanders worden massaal hun pensioenen afgepakt. Die zijn straks 15 tot 20 procent lager dan we verwachten. Het fundamentele probleem bij de opbouw van pensioenen wordt niet aan gepakt. In veel Europese landen kun je het pensioensgeld in je eigen huis stoppen.

Niet in Nederland. Daar spelen de pensioenfondsen dure spelletjes met ons spaargeld. Leve de derivaten en aandeeltjes Facebook.

Je bent jong

De generatie van 25 tot 35 jaar heeft vandaag netto veel minder te besteden dan toen ik zelf zo oud was. Mijn eerste salaris? Meer dan 4.500 gulden per maand. Een jonge HBO-er of acadeem start vandaag met 2.000 tot 2.500 euro.

Mijn eerste huis in Amsterdam? Dat was 60.000 gulden in 1986. Dat huis staat vandaag te koop voor 265.000 euro. Kilometervergoeding in 1986? Meer dan een gulden per kilometer belastingvrij. Vandaag rij je vooral om de fiscus te spekken.

Hoe gaan we het die hardwerkende jongeren straks uitleggen? Je bent eerst bestolen door de banken, daarna de pensionados, vervolgens de Grieken en straks de politici?

Sloop

Het kabinet zet zielloos in op sloop. We horen niets meer over die zo belangrijke topsectoren, de unieke banenmotoren van de Nederlandse economie.

Ik geloof de optimistische, zalvende woorden van kabinetsfluffer Henk Kamp niet. Hij klinkt zoals Colijn moet hebben geklonken in 1936: ‘Ga maar rustig slapen…’.

Handen uit de mouwen

Het wordt tijd dat ik na meer dan twee weken kerstdiners, oliebollen, vroeg donkere avonden, oude jaarsconferences en veel te veel drank gewoon weer hard aan de slag ga.

Ik ga iedereen het beste wensen voor 2013, 2014 en alle jaren die eraan komen. De somberheid veeg ik vandaag nog de deur uit. Handen uit de mouwen en aan de slag.

Bron: www.delaatstemeter.com