Het kabinet verwacht dat er in de komende jaren een belastingtegenvaller van 6 miljard euro kan ontstaan doordat een deel van de bedrijven die bijzonder uitstel van belasting hebben gehad, de achterstanden niet kunnen betalen als gevolg van een faillissement.

Dit heeft staatssecretaris Van Rij vorige week bekend gemaakt in een debat over de coronasteun door de overheid. Onderdeel van de steunpakketten was uitstel van belasting voor bedrijven in getroffen sectoren. In het totaal hebben rond de 400 duizend bedrijven van deze regeling gebruik gemaakt. Een groot deel daarvan heeft de achterstanden inmiddels al weggewerkt. 282 duizend van deze bedrijven hebben gezamenlijk echter nog steeds een belastingschuld staan van bijna 21 miljard euro.

Staatssecretaris Van Rij schat in dat een kwart tot een derde van deze bedrijven deze belastingschulden niet meer terugbetalen als gevolg van een faillissement. Sommige bedrijven deden het voor aanvang van de coronacrisis ook al niet goed, aldus Van Rij. Zij moeten vanaf oktober dit jaar starten met terugbetalen en krijgen daar in het totaal vijf jaar de tijd voor. Het is nu pas duidelijk hoe omvangrijk het probleem is. Overigens heeft 40 procent van de bedrijven meer omzet behaald in coronatijd, waardoor zij juist meer belasting hebben betaald.

De Tweede Kamer onderzoekt welke maatregelen mogelijk zijn om de belastingschulden te kunnen innen zonder de kwetsbare bedrijven extra in de problemen te brengen waardoor ze om kunnen vallen. In sommige gevallen is maatwerk mogelijk. De overheid is er echter niet op ingericht om met tienduizenden bedrijven en hun schuldeisers om tafel te zitten, aldus van Rij.

Ook wil staatssecretaris Van Rij voorkomen dat de overheid bedrijven helpt die economisch gezien niet langer levensvatbaar zijn. Tevens moeten bedrijven geen misbruik kunnen maken van de soepelere belastingregels ten opzichte van concurrenten die geen gebruik maken van de soepele regels. Voor deze zomer komt het kabinet met een plan van aanpak.

Bron: Creditexpo.nl