Na de groeispurt van iDEAL-betalingen in het eerste coronajaar 2020 (34% meer betalingen dan in 2019), bleef het online betaalmiddel records breken in 2021. Vorig jaar werden voor het eerst meer dan 100 miljoen iDEAL-betalingen in één maand genoteerd en voor het eerst meer dan 1 miljard transacties binnen één kalenderjaar. De groei van het aantal iDEAL-betalingen ten opzichte van 2020 bedroeg 28%. Ook de andere online merken van Currence vertoonden vorig jaar een onverminderd sterke groei. Online identificeren en inloggen met iDIN steeg met 33% en (digitaal) Incassomachtigen met 13%.

iDEAL marktaandeel verder toegenomen

De 28% groei van het totale aantal iDEAL-transacties in 2021 ligt twee keer zo hoog als de geschatte groei van het aantal transacties in de Nederlandse e-commerce (+14%). Daardoor is het marktaandeel van iDEAL in de e-commerce doorgegroeid van 69% in 2020 naar 71% in 2021. iDEAL sloot het afgelopen jaar af met 1,14 miljard betalingen, voor 99 miljard euro. De omzet met iDEAL is in 2021 zelfs met 41% toegenomen in vergelijking met 2020.

Meer dan de helft van alle iDEAL-betalingen heeft betrekking op transacties buiten de e-commerce. Met iDEAL worden immers ook onderlinge mobiele betaalverzoeken afgerekend (C2C-betalingen) en bijvoorbeeld verkeersboetes, gemeentebelastingen en beltegoeden.

iDEAL QR-codes nog steeds in opmars

Het scannen en betalen met iDEAL QR-codes bleef in 2021 in opmars, met een toename van ruim 50% ten opzichte van 2020. Vooral grote goede doelen hebben iDEAL QR-codes vorig jaar succesvol ingezet om makkelijk en veilig cashloos in te zamelen. Vorig jaar werden 9,06 miljoen iDEAL QR-codes gescand. Die hebben geleid tot 5,95 miljoen betalingen en donaties.

iDEAL wordt vernieuwd

In 2022 wordt een geheel nieuwe infrastructuur voor iDEAL gelanceerd. Daarmee kunnen betaalinstellingen en ondernemers nog makkelijker aansluiten op iDEAL, kunnen consumenten makkelijker online bestellen en afrekenen en kunnen nieuwe betaalfuncties makkelijker worden ontwikkeld en aangeboden, zoals uitgesteld en terugkerend betalen met iDEAL.

Acceptgiro stopt medio 2023

Met ingang van 1 juni 2023 kunnen er geen papieren Acceptgiro’s meer worden verwerkt. Alle nog resterende verzenders van Acceptgiro’s moeten daarom tijdig vóór die datum overstappen op alternatieven. Goede alternatieven zijn onder andere de uniforme Betaalinstructie met een iDEAL QR-code, betaalverzoeken met een iDEAL-betaallink, via e-mail, sms of chatbericht, en (digitaal) Incassomachtigen, éénmalig of doorlopend.

Bron: Currence