De wereldwijde behoefte van grote bedrijven aan werkkapitaal stijgt dit jaar met bijna 500 miljard euro. Deze stijging komt vooral door de extra voorraden die bedrijven moeten aanleggen, de verstoring van de toeleveringsketen en de sterke vraag die is ontstaan sinds de heropening van de economie. Dat blijkt uit onderzoek van de researchafdeling van Euler Hermes.

Bedrijven kunnen moeilijker aan grondstoffen en onderdelen komen. De toevoer hiervan raakte sinds het uitbreken van de coronacrisis ernstig verstoord (o.a. door lockdowns). Het gevolg is dat bedrijven extra werkkapitaal nodig hebben om hun business draaiende te houden. Bijvoorbeeld voor gedwongen voorraadvorming. Dat kan bedrijven in liquiditeitsproblemen brengen.

Extra dagen omzet draaien

De researchafdeling berekende de toegenomen behoefte aan liquiditeit aan de hand van de WCR-ratio (working capital requirement). Gekeken is hoeveel extra dagen omzet bedrijven moeten draaien om het gat tussen inkomsten en uitgaven te overbruggen. Voor 2021 krijgen grote bedrijven te maken met een recordstijging van de WCR met 453 miljard euro. Dat komt overeen met +4 dagen omzet. Opvallend is dat de WCR in China dit jaar daalt (- 6 dagen).

Ook in 2020 steeg de WCR, namelijk +5 dagen in Noord-Amerika en +1 dag in West-Europa. Vooral in industriële sectoren is een grote stijging zichtbaar: +13 dagen voor de metaalindustrie en +9 dagen voor machinefabrieken.

Lees hier het volledige rapport (PDF)

Bron: Euler Hermes