Het volume van de export van goederen was in januari 10,2 procent groter dan in januari 2014. Dat was de grootste groei sinds 2011. Dit meldt CBS vandaag.

Vooral de export van aardolieproducten, machines en apparaten was hoger. Verder groeide zowel de uitvoer van Nederlands product als de wederuitvoer. Het volume van de import was in januari 4,2 procent groter dan een jaar eerder. In december groeide de import van goederen met 2,9 procent.

Meer export van aardolieproducten, machines en apparaten

Er zijn in januari 2015 vooral meer aardolieproducten, machines en apparaten geëxporteerd. Verder groeide de export van voedings- en genotmiddelen, transportmiddelen en chemische producten licht.

Omstandigheden voor export in maart verbeterd

De omstandigheden voor de export in maart zijn volgens de Exportradar van het CBS verbeterd. De ontwikkeling van de reële wisselkoersen op jaarbasis was gunstiger dan een maand eerder. De Nederlandse ondernemers in de industrie waren minder negatief over hun buitenlandse orders dan een maand eerder.

Ook presteerde de Duitse industrie iets beter dan een maand eerder. De Exportradar laat aan de hand van zes indicatoren zien of de omstandigheden voor de Nederlandse uitvoer gunstiger of minder gunstig zijn geworden.

Bron: CBS