De verkoopprijzen van woningen stijgen weer. Dat is goed nieuws voor huizenbezitters. De kans dat ze met een restschuld blijven zitten wordt kleiner.

Onder water

Zo’n miljoen Nederlandse huishoudens hebben een huis dat ‘onder water staat’, blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank. Wat betekent dat voor de hypotheek en de financiële situatie? Die vragen moet de nieuwe website www.huisonderwater.eu beantwoorden.

De site is een initiatief van de NVVK, de branchevereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren. Ook de Nederlandse Vereniging van Banken heeft een website over restschuld opgezet: www.restschuldinfo.nl. Consumenten kunnen hier een situatiescan doen. Het platform biedt inzicht in de mogelijkheden die er zijn om een restschuld mee te financieren in een nieuwe hypotheek.

Schulden

Als de hypotheekschuld hoger is dan de waarde van de woning staat het huis onder water. De waarde van de woning is bijvoorbeeld op te maken uit de WOZ-waarde op de jaarlijkse opgave van de gemeente. De verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de buurt geven ook een beeld van wat uw woning waard is. Wie niet verhuist en gewoon maandelijks de hypotheeklasten kan betalen, heeft er in de praktijk geen last van als de woning onder water staat.

Beter dan verwacht

Gunstig nieuws is dat het herstel van de woningmarkt in het laatste kwartaal van 2014 nog beter was dan verwacht. De prijs van de gemiddeld verkochte woning in Nederland ligt nu op 215.000 euro. Dat is 3,5 procent hoger dan een jaar geleden en 5 procent hoger dan op het dieptepunt. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) liggen de ‘crisiskwartalen van lage verkoopaantallen en dalende woningprijzen daarmee definitief achter ons’. De makelaarsorganisatie verwacht voor 2015 een gemiddelde prijsstijging van 2,5 tot 3 procent.

Regionale verschillen

“De verkoopprijzen van woningen stijgen”, zegt Wim Flikweert, manager marketing hypotheken, strategie en innovatie van ING. “Daardoor hebben minder mensen te maken met een restschuld dan toen de markt zich op het dieptepunt bevond.” Er zijn wel regionale verschillen, voegt Flikweert hieraan toe. Vooral in buurten binnen de ring van Amsterdam, Oog in Al in Utrecht en Belcrum in Breda is al weer sprake van een verkopersmarkt, concludeert de NVM op basis van de cijfers over het 4e kwartaal van 2014.

Langer aftrekbaar

“Positief is dat het kabinet heeft besloten dat per 2015 de hypotheekrente van de restschuld niet tien maar vijftien jaar aftrekbaar is”, zegt Flikweert. Wie na verkoop van de woning met een restschuld blijft zitten, mag onder voorwaarden de betaalde rente en financieringskosten die tot 2018 ontstaan maximaal 15 jaar aftrekken voor de inkomstenbelasting. Omdat de termijn voor aflossing van de restschuldlening met vijf jaar verlengd is, dalen de bruto maandlasten.

Extra aflossen

Wie toch alvast iets wil doen om de kans op een restschuld bij verkoop te verkleinen, kan overwegen om de hypotheek gedeeltelijk af te lossen. “Op die manier verlaagt u ook uw maandlasten.” Wie voldoende financiële reserves heeft, kan een deel van het spaargeld hiervoor gebruiken. Ook de ouders kunnen helpen. Zij mogen bijvoorbeeld hun kinderen onder voorwaarden een bedrag belastingvrij schenken, als dit geld wordt gebruikt om de hypotheek af te lossen. Wie overweegt om extra af te lossen kan hierover informatie inwinnen bij de hypotheekadviseur of tussenpersoon.

Bron: ING