De tien genomineerde bedrijven die in aanmerking komen voor de titel ‘Klantvriendelijkste Bedrijf van Nederland’ zijn bekend.

In alfabetische volgorde zijn het: ANWB, bol.com, DA Drogisten, Douglas, EMTÉ Supermarkten, Expert, Ikea, Jumbo, Landal GreenParks en Miss Etam. Deze bedrijven zijn maandag 27 en dinsdag 28 augustus middels een verrassingsbezoek op de hoogte gebracht van hun nominatie.

De verkiezing van het klantvriendelijkste bedrijf van Nederland is gericht op positieve klantervaringen. De vijf ‘gouden regels’ voor klantvriendelijkheid zijn: tijdig fouten oplossen, goede bereikbaarheid, beloftes nakomen, flexibiliteit, klanten alleen benaderen met relevante informatie. Deze vijf regels staan centraal in het onderzoek. Dat steeds meer bedrijven die regels niet alleen kennen, maar ook toepassen blijkt wel uit de scores: alle genomineerden scoren een ruimte 8.

Dit jaar zijn de genomineerden voor het eerst in de zesjarige geschiedenis van het Klantvriendelijkste Bedrijf van Nederland persoonlijk op de hoogte gebracht van hun nominatie. De initiatiefnemers vielen onaangekondigd bij de tien genomineerden binnen met een camerateam. Naast het brengen van goed nieuws, gelijk ook een check of ook de hoofdkantoren klantvriendelijk zijn. De filmpjes van de ‘overvallen’ zijn te zien op www.klantvriendelijkstebedrijf.nl. Het Klantvriendelijkste Bedrijf van Nederland 2012 wordt op dinsdag 25 september bekend gemaakt tijdens een event op Landgoed Leusderend in Leusden.

De verkiezing van het Klantvriendelijkste Bedrijf van Nederland is een initiatief van onderzoeksbureau MarketResponse en auteur Egbert Jan van Bel naar aanleiding van het boek Kloteklanten. Er wordt aan 2.500 respondenten gevraagd naar hun klantvriendelijke ervaringen in het afgelopen jaar. Respondenten dragen zelf bedrijven aan.  Het Klantvriendelijkste Bedrijf wordt sinds 2007 jaarlijks bekend gemaakt. Eerdere editities werden gewonnen door Jumbo (2x), Ikea, Landal GreenParks en DA Drogisten.

Bron: APS