In zijn recente "Global Collections Review" heeft creditmanagement- en incassospecialist Atradius de zakelijke eisen in verband met de uitbesteding van incassodiensten in kaart gebracht van meer dan 3500 bedrijven, verspreid over vier continenten. In het onderzoek wordt ingegaan op de effecten van de economische crisis op het gebruik van externe incassobureaus. Dit geeft inzicht in de criteria die bedrijven hanteren bij het kiezen van een incassopartner en de factoren die hen ervan weerhouden om incasso van hun uitstaande schulden uit te besteden.

Uit de "Global Collections Review" blijkt dat het bedrijfsleven als gevolg van de economische crisis meer gebruik is gaan maken van incassobureaus in een poging om de cashflow te verbeteren en de liquiditeit op te voeren. Van alle onderzochte landen springen België en Nederland er uit met het hoogste percentage aan bedrijven die meer gebruik maken van externe incassobureaus (respectievelijk 44% en 43%).

Van de acht verschillende selectiecriteria voor een incassobureau staat de het slagingspercentage van incassopogingen in alle landen aan kop, gevolgd door de kosten, wereldwijde expertise, lokale kennis en makkelijke toegang tot up-to-date informatie.

Raymond van der Loos, Directeur van Atradius Collections merkte op: "Deze evaluatie geeft een waardevol inzicht in de benadering van het innen van schulden door bedrijven. Terwijl het onderzoek verwachtte overeenkomsten bevestigd zag, bijvoorbeeld in de wijze waarop bedrijven succesratio's beoordelen of nauwkeurige kennis hebben van lokale en
wereldwijde collectielandschappen, kwamen tevens vele geografische en culturele verschillen aan het licht. Door ons inzicht en onze zorgvuldige beoordeling hiervan, evenals diepgaande kennis van de lokale wettelijke systemen en praktijken, is Atradius Collections in staat om een ware lokale service te leveren op het gebied van wereldwijde handel."

Een van de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek bleek de verschillende zienswijze op het belang van de relatie met de schuldenaar bij het benoemen van een incassobureau. 47% van de Duitse respondenten vond dat 'helemaal niet belangrijk', terwijl 53% van de Franse bedrijven zei dat 'zeer belangrijk' te vinden. Een andere conclusie betrof de aanvullende diensten die incassobureaus kunnen leveren: dit blijkt alom het minst belangrijk te zijn voor de keuze van een incassobureau.

Van de verschillende redenen om incasso's niet uit te besteden, liet het laagste percentage respondenten weten 'geen vertrouwen in het succes van de  externe schuldeiser' te hebben. Deze bevinding is consistent voor het merendeel van de onderzochte landen. Dit leidt tot de conclusie dat de zakelijke incasso-industrie over het algemeen als positief wordt ervaren en als het erop aankomt aan de verwachte resultaten voldoet.

De "Global Collections Review" enquête werd gehouden onder 3538 bedrijven verspreid over 20 landen: Oostenrijk, België, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Nederland, Polen, Spanje, Zweden, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Canada, China, Hongkong, Mexico, USA. De volledige "Global Collections Review" kan worden gedownload bij http://www.atradiuscollections.com 

Bron: APS