‘Het is goed om te zien dat het vertrouwen van de Nederlandse consument weer wat toeneemt. De financiële crisis is in de kern een vertrouwenscrisis. Vandaar dat herstel van vertrouwen onmisbaar is om onze economie er weer bovenop te krijgen.' Dat zegt minister Van der Hoeven donderdag 19 augustus 2010 in reactie op recente cijfers van het CBS.

Volgens Van der Hoeven zien ook de signalen van de arbeidsmarkt er goed uit. De werkloosheid neemt volgens het CBS voor de vijfde maand op rij af.

‘Maar elke werkloze minder is er één. We moeten onszelf echter niet rijk rekenen. Er is veel verborgen werkloosheid. Denk aan werknemers en zelfstandigen die als gevolg van de crisis minder uren werken en daarmee niet in de werkloosheidcijfers van het CBS terecht komen,' waarschuwt de minister.

Vorige week maakte het CBS bekend dat de Nederlandse economie in de lift zit. ‘Maar dit herstel zal pas goed merkbaar worden wanneer de banenmotor van het bedrijfsleven weer echt op gang komt.'

Stemming consumenten
Het CBS peilt iedere maand de stemming onder de Nederlandse consumenten. In de maand augustus waren de consumenten wat positiever dan de maand ervoor. Of beter gezegd, minder negatief dan in juli. Per saldo zijn de consumenten nog altijd negatief, maar het saldo (-11) ziet er beter uit dan in juli (-14) en beduidend beter dan tijdens het dieptepunt van de recente recessie (-34 in maart 2009).

Buitenlandse bestedingen
Vorige week maakte het CBS bekend dat de Nederlandse economie in het tweede kwartaal met ruim 2% is gegroeid ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Deze opleving is met name te danken aan een oplevende export. De binnenlandse bestedingen (consumptie en investeringen van bedrijven) dragen nog nauwelijks bij aan het herstel.

Uit de CBS-cijfers blijkt dat de economische groei gepaard gaat met een voorzichtige daling van de werkloosheid. In juli waren nog altijd 349 duizend mensen werkloos. Wanneer voor seizoensinvloeden wordt gecorrigeerd, daalde de werkloosheid in juli met 4 duizend personen.