Van Lanschot Bankiers heeft 50,6 miljoen euro gereserveerd voor klantenleningen die mogelijk niet worden afgelost. Het verlies in de eerste helft van het jaar pakte daardoor hoger uit dan verwacht: 46,3 miljoen euro.
In dezelfde periode in 2008 werd nog een winst van 60,2 miljoen geboekt. "Als gevolg van de crisis is er nu een heftige economische recessie, waarvan de impact zich laat voelen door hogere kredietvoorzieningen", aldus topman Floris Deckers gisteren in een toelichting op de halfjaarcijfers.

Volgens de bank is de kredietportefeuille (17,5 miljard) van hoge kwaliteit, maar wordt het zekere voor het onzekere genomen. De kredietportefeuille is zorgvuldig doorgevlooid, en daar waar enige twijfel bestond, is een voorziening genomen, aldus een woordvoerder.

Van Lanschot meldt het afgelopen half jaar zeven procent meer te hebben uitgeleend aan bedrijven. Op de bedrijfsactiviteiten verdiende Van Lanschot in de eerste zes maanden van dit jaar 38,9 miljoen euro. Behalve de kredietvoorziening was er ook nog een eenmalige tegenvaller door een forse afschrijving op een it-project (34,5 miljoen) en waren er een verlies op de eigen beleggingsportefeuille en een reorganisatie.

De bank beklaagt zich erover dat concurrenten met staatssteun, zoals ING en ABN
Amro, het afgelopen jaar een hogere rente op spaarrekeningen konden geven. Het bedrag op spaar- en depositorekeningen daalde daardoor met vijf procent tot elf miljard euro. Het aantal klanten bij Van Lanschot, een bank voor bedrijven en rijke particulieren, is echter wel gegroeid.

Bron: deOndernemer.nl