Momenteel overweegt 12% van de zzp’ers door de coronamaatregelen te stoppen. Door alle maatregelen hebben 4 op de 10 zelfstandigen te maken met teruglopende inkomsten. 15% van de zelfstandig ondernemers moet zelfs genoegen nemen met een inkomen minder dan het sociaal minimum van € 1.078 per maand. De verschillen per sector zijn groot. Dit blijkt uit onderzoek van Knab onder 2.500 zzp’ers.

De overheid spoort ondernemers in getroffen sectoren aan om zich om te scholen. Daar voelen 9 op de 10 ondervraagde zzp’ers echter niets voor. Binnen elke sector is de animo om in loondienst te gaan groter dan de animo om zich om te scholen. Vooral in de horeca (38%), persoonlijke dienstverlening (26%) en culturele sector (25%) overwegen veel zzp’ers in loondienst te gaan.

Aangewezen op onbekende bijstandsregeling

Van de zzp’ers met een inkomen onder het sociaal minimum, geeft slechts 12% aan in aanmerking te komen voor de versoepelde bijstandsregeling voor zelfstandigen (Bbz). Een percentage dat waarschijnlijk hoger kan zijn, aangezien bijna de helft van de ondervraagden deze regeling niet kent.

Bbz is een gemeentelijke regeling die kijkt naar de levensvatbaarheid van de onderneming en in sommige gevallen naar het vermogen van de zzp’er. Alle gemeenten bepalen hun eigen aanpak. Het duurt soms weken voordat de zzp’er de steun krijgt waar hij of zij recht op heeft.

Horeca en cultuursector hardst geraakt

Gemiddeld verdient 42% van alle zzp’ers minder door de coronamaatregelen. In de horeca ligt dit percentage veel hoger (85%), gevolgd door de cultuursector (79%) en persoonlijke dienstverleners zoals kappers (59%). Zzp’ers in de bouw komen er relatief gezien het beste vanaf. Van hen geeft 26% aan minder te verdienen door de maatregelen.

Liever in loondienst dan omscholen

De pijn wordt goed duidelijk als je kijkt naar hoeveel zzp’ers overwegen om er helemaal mee te stoppen. 15 procent geeft aan nu onder het sociaal minimum uit te komen. Dat betekent dat ze netto minder dan 1.078 euro per maand overhouden. Van deze groep overweegt 24 procent zich om te scholen terwijl 31 procent erover denkt om in loondienst te gaan. 29 procent denkt aan stoppen.

Nadine Klokke CEO Knab. “Je vraagt ook nogal wat van mensen als je vraagt of ze zich willen omscholen. Ondernemers kiezen voor hun vak omdat hun passie er ligt. Als je goedlopende bedrijf dan in één klap in zwaar weer komt door iets waar je zelf geen invloed op hebt, snap ik dat je niet staat te springen om je om te scholen. Nu de regering de belangrijkste steunmaatregel voor zzp’ers niet terug laat komen, staan veel zzp’ers helaas op het punt om iets op te geven waar ze met hart en ziel aan gewerkt hebben.”

Bron: ANP