Het in ontwikkeling zijnde platform waarmee transporteurs orders kunnen laten voorfinancieren, trekt veel belangstelling. De supply chain finance-dienst van ControlPay in Breda wordt later dit jaar gelanceerd. Facturen van transporteurs kunnen dan binnen vijf dagen worden betaald.
"Er is veel belangstelling voor het laten voorfinancieren van facturen", stelt Bram Wegh, supply chain finance director bij ControlPay. "Je leest dagelijks de berichten van transporteurs die in financiële problemen zitten. Dit komt mede doordat ze steeds langer op hun geld moeten wachten, gemiddeld meer dan zestig dagen."

Binnen vijf dagen betaald

Later dit jaar lanceert freight audit-bedrijf ControlPay een dienst waarbij facturen voor transportopdrachten binnen vijf dagen kunnen worden betaald. Als freight auditer controleert ControlPay voor grote verladers of de facturen die ze krijgen ook daadwerkelijk kloppen. "Wat wij hier straks aan toevoegen is een vorm van voorfinanciering. De factuur wordt direct betaald, door ons, en wij verrekenen dit vervolgens met de opdrachtgever. Het kredietrisico ligt op dat moment bij ons."

Businessmodel transparant
Het businessmodel voor ControlPay is volgens Wegh volledig transparant. "Een klein percentage van de factuur gaat naar ons, dat is onze fee, maar de transporteur heeft direct zijn geld. Met onze tool kan hij straks direct zien wat ‘m dit kost en wat het ‘m oplevert."

Supply chain finance
Het platform van ControlPay waarop de supply chain finance-dienst wordt aangeboden, zal waarschijnlijk eind dit jaar worden opgeleverd.

Bron: Logistiek.nl