Wie durft er zaken doen met iemand die je niet kent, en nooit hebt ontmoet, en die garantie geeft tot om de hoek? Wie koopt er producten zonder te weten waar ze vandaan komen? Niemand toch? Toch koopt veertig procent van de Nederlandse consumenten wel eens iets via handelssites en internetveilingen. Ook ik. We zijn goed van vertrouwen.

Meer dan 10 miljard

Handelssites als Marktplaats en Speurders deden in 2010 meer dan 10 miljard handel. Naar schatting gaat het om 15 tot 20 miljoen transacties met zowel verkopen via handelsites zelf als om verkopen in webwinkels, die weer via die handelssites lopen. Absoluut marktleider is Marktplaats.nl met 75 procent marktaandeel. De rest loopt via handelssites als Ebay, Qoop.nl, Catawiki, Speurders en Marktplaza. In 2010 besteden consumenten voor 8 miljard euro bij alleen webwinkels. Dat is beduidend minder.

Loodgieters en auto's

Marktplaats.nl heeft onderzoek gedaan. Vijf procent van de omzet is voor leveranciers van diensten, zoals loodgieters, makelaars en timmerlieden. De overige 95 procent gaat om de verkoop van producten. Opvallend genoeg vaak duurdere producten zoals auto's, motoren, brommers en boten.

Pakketjes

Consumenten die met consumenten zaken doen betekent ook veel pakketjes van consumenten naar consumenten. TNT Post en DHL spelen hierop in. Je kunt je Marktplaats-account koppelen aan een TNT Post-account en gebruikmaken van hun online verzendservice. Een gebruiker van DHL For You kan ervoor kiezen de pakjes te laten bezorgen op het thuisadres van de ontvanger of bij een van de DHL Servicepoints.
De verzender kan de pakjes ook vanaf een huisadres versturen of laten ophalen. Kiala werkt inmiddels samen met Bol.com. Handige oplossingen voor de lastige laatste meters.

Vertrouwen is goed…

Ook wij verkopen af en toe wat. Tweedehands boeken via Bol.com, kunst via e-Bay en oude apparatuur via Markplaats.nl. Meestal gaat dat goed. Toch laten ook sommige kopers ons zitten. Ze laten niets meer horen na hun bod of komen simpelweg niet opdagen. Iedere dag worden er consumenten opgelicht. Spullen als electronica, kleren en schoenen worden na betaling niet geleverd, geleverde spullen worden niet betaald of het zijn namaakartikelen.
Er zijn fora als het Meldpunt Internetoplichting en marktplaatsoplichting.nl waarop kopers kunnen melden dat ze zijn opgelicht en om tips uit te wisselen om dat te voorkomen.
De handelssites nemen zelf ook actie om de risico's te beperken.

Paspoort

Veiligheid en vertrouwen zullen veel aandacht moeten blijven krijgen om het geweldige succes van de handelssites in de toekomst te kunnen bijhouden. Het is de hoogste tijd voor een kopers- of verkoperskeurmerk. Een digitaal paspoort waarmee je toegang krijgt tot de grenzeloze wereld van de handelssites; een te vertrouwen digitale identiteit. Ik zie daar wel een markt in.

Bron: www.delaatstemeter.nl