Het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) ziet toe op aanvullende maatregelen om het elektronische betalingsverkeer verder te versterken.

Deze maatregelen richten zich op internetbankieren, iDEAL- en pinbetalingen. Daarnaast doet het MOB aanbevelingen om de bereikbaarheid en toegankelijkheid van geldautomaten te waarborgen. Dit zijn de belangrijkste punten die het MOB in zijn vergadering van 21 mei 2014 heeft besproken. Andere onderwerpen waren het sneller verwerken van het betalingsverkeer, de SEPA-migratie en de risico’s van virtuele valuta’s.

Versterken elektronisch betalingsverkeer

Het MOB ziet toe op maatregelen ter versterking van het elektronisch betalingsverkeer. Banken en telecombedrijven hebben inmiddels, mede naar aanleiding van eerdere storingen, maatregelen genomen. Om de effecten van DDoS-aanvallen te minimaliseren hebben banken hun capaciteit in het verwerken van dataverkeer vergroot, in combinatie met het plaatsen van anti-DDoS filters. Transactiestromen van internetbankieren en iDEAL worden verder ontvlochten om de beschikbaarheid van beidete vergroten.Telecomleveranciers hebben nieuwe netwerkdiensten ontwikkeld om storingen in de pinketen zoveel mogelijk te voorkomen. Het MOB verwelkomt het voornemen van de banken om via de Betaalvereniging Nederland met ingang van het derde kwartaal cijfers over de beschikbaarheid van internet- en mobiel bankieren te publiceren. Het MOB zal de effecten van de maatregelen monitoren en eind dit jaar opnieuw hierover rapporteren.

Bereikbaarheid van geldautomaten

Het MOB doet aanbevelingen om de bereikbaarheid en toegankelijkheid van geldautomaten te waarborgen. Nieuw onderzoek door het MOB wijst uit dat het percentage Nederlanders dat binnen een straal van 5 kilometer van een geldautomaat woont fractioneel is gedaald, van 99,65 naar 99,59%. Klachten van gebruikers richten zich vooral op gebrekkige communicatie tussen banken en lokaal betrokkenen over de sluiting van geldautomaten.

Het MOB verwelkomt dat banken indien de Autoriteit Consument en Markt hiermee instemt, een pilot starten om onderling afspraken te maken in overleg met gebruikers over de plaatsing van geldautomaten in kleine kernen en landelijke gebieden. De ‘Tussenrapportage bereikbaarheid van geldautomaten’ beveelt daarnaast aan nadruk te leggen op maatwerk in het plaatsingsbeleid, betere communicatie over de opheffing van geldautomaten en eventuele oplossingen daarvoor, en meer publiciteit voor gemaakte MOB-afspraken over bereikbaarheid. Deze rapportage zal aan de minister van Financiën worden aangeboden. Het MOB zal medio 2015 de bereikbaarheid opnieuw evalueren.

Snellere verwerking retailbetalingsverkeer

Het MOB streeft naar snellere verwerking van het retailbetalingsverkeer. In november 2014 zullen banken, samen met de Nederlandsche Bank, een uitgewerkt plan presenteren om stapsgewijs op basis van de bestaande infrastructuur tot snellere verwerking van betaaltransacties te komen. Het doel hiervan is dat de gelden sneller worden bijgeboekt bij de ontvangende partij. De banken signaleren wel dat het daadwerkelijk realiseren hiervan in de praktijk niet eenvoudig is en enige tijd zal vergen, bijvoorbeeld omdat een deel van de betaalketen zich in het buitenland bevindt. Het voorstel zal zich in eerste instantie richten op pinbetalingen, iDEAL-transacties en elektronische overschrijvingen in het weekend en tijdens feestdagen.

SEPA-migratie nu snel afronden

Het MOB heeft de stand van zaken besproken in de overgang naar Europese betaalstandaarden in de Single Euro Payments Area (SEPA). Van de 60.000 achterblijvende bedrijven en instanties die eind vorig jaar nog moesten migreren, resteren nu circa 30.000, veelal (zeer) kleine partijen. Het MOB roept hen op zich in te zetten voor migratie op uiterlijk 1 augustus aanstaande. Daarna zullen banken oude betaalbestanden niet meer accepteren. In juni en juli zal een laatste landelijke publiciteitscampagne worden gevoerd voor de overgang op IBAN, met bijzondere aandacht voor ouderen en mensen met een beperking.

Het MOB neemt verder met zorg kennis van signalen dat bedrijven bij incassomachtigingen onderscheid maken tussen bankrekeningnummers (IBAN’s) uit eigen land en die uit andere EU-lidstaten. Het MOB zal een meldpunt openen waar deze klachten kunnen worden gemeld. Deze problematiek dient internationaal te worden geadresseerd.

Virtuele valuta’s

Het MOB waarschuwt voor de risico’s die kleven aan virtuele valuta’s, zoals bitcoin. Het MOBconstateert dat er geen toezicht op deze valuta’s wordt gehouden, evenmin op ondernemingen die hierin handelen. Er is geen centrale uitgevende instantie die door gebruikers waar nodig aansprakelijk kan worden gesteld en de koers van virtuele valuta’s is volatiel. Ook is er geen depositogarantiestelsel van toepassing.Omdat het bitcoinnetwerk pseudo-anoniem is, is de virtuele valuta aantrekkelijk voor criminele activiteiten.

Bron: De Nederlandse Bank