Elk jaar opnieuw krijgen we de kans om de juiste zorgverzekering te kiezen. Een hele klus, vinden veel Nederlanders. Maar een verkeerde polis kan honderden euro’s per jaar schelen.

Bijbetalen

De juiste zorgverzekering kiezen. Een op de vijf Nederlanders vindt dat een hele opgave, blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie NPCF. “Een verkeerde polis kan mensen duur komen te staan”, zegt directeur Dianda Veldman van de NPCF. Ze krijgen niet de zorg vergoed die ze nodig hebben, moeten onverwachts veel bijbetalen of kunnen niet terecht bij de zorgverlener van hun keuze. Daardoor kunnen ze per jaar honderden euro’s te veel betalen.

Complex

Mensen vinden de zorgverzekeringen te complex, vertelt woordvoerder Thom Meens van de NPCF. “Respondenten geven aan dat er zoveel verschillende polissen zijn. En dan ook nog met allerlei aanvullende verzekeringen. Ze moeten honderden zaken vergelijken.” Om uitleg te geven over hoe het zorgstelsel in elkaar zit heeft de NPCF de Keuzegids Zorgverzekeringen 2016 samengesteld. Hierin staan ook tips over het kiezen van de juiste zorgverzekering.

Welke polis

Van de respondenten weet 18 procent niet wat voor soort basisverzekering ze hebben: een naturaverzekering, een restitutieverzekering of een combinatieverzekering. Naast de verplichte basisverzekering kunnen Nederlanders ook een aanvullende verzekering afsluiten. Maar mensen realiseren zich niet altijd welke zorg vergoed wordt en wat ze precies nodig hebben, stelt Meens. “Een voorbeeld: iemand die diabetes heeft en zich niet gerealiseerd heeft dat er veel pedicure nodig kan zijn vanwege bijkomende voetklachten. ‘Ik kreeg het niet vergoed, dus heb ik het zelf maar betaald’, horen we dan. Dat kan snel in de papieren lopen.”

Lijstje maken

Elk jaar kunt u uw verzekering opzeggen. Dat moet u voor 1 januari doen. Het is daarbij aan te raden om eerst een lijstje te maken van alle zorg die u denkt nodig te hebben. Bedenk bijvoorbeeld of uw kind een beugel moet, of dat u met een aanhoudende sportblessure naar de fysiotherapeut wilt. Zo kunt u ook nagaan of u aanvullende verzekeringen nodig heeft. Daarnaast kunt u overwegen om naast het verplichte eigen risico (385 euro in 2016) een vrijwillig eigen risico af te sluiten. Dit levert een korting op de premie op. U doet er wel goed aan om te bedenken of u dit eigen risico ook kunt betalen als u toch meer zorgkosten maakt.

Tips voor de zorgverzekering (bron ING)

Bron: ING