Demissionair minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wil een register voor gekwalificeerde mediators. Dit zei hij tijdens het jaarlijkse mediationcongres van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) vandaag in het DeLaMar Theater Amsterdam.

“De EU wil de mediator verschoningsrecht toekennen bij grensoverschrijdende bemiddelingen. Het is niet wenselijk dat er verschil zou zijn in rechten tussen grensoverschrijdende en nationale mediation. Daarom wil ik de Europese richtlijn implementeren voor beide vormen. Een register voor gekwalificeerde mediators ligt dan voor de hand”, aldus Opstelten.

Volgens de voorzitter van de sectie Mediation van het NIP Danny Pront is dit een doorbraak in de erkenning van het beroep van mediator. “Ik ben hier bijzonder blij mee omdat de minister hiermee, naast de rol van de rechtspraak, het belang erkent van mediation bij conflicten”.

Opstelten benadrukte tijdens het internationale mediationcongres het belang van mediation bij conflicten, maar gaf tegelijk aan dat dit niet de vakjurist kan vervangen. “Adequate mediation vergt expertise op beide gebieden, dus als vakjurist én als sociaal-emotioneel conflictbegeleider”. Hij roept de beroepsgroep op dit aspect grondig te bespreken in het belang van de burger en de beroepsgroep en zegde toe de uitkomsten van deze discussie te verwelkomen.

 

Bron: APS