Inspirerend was wat de bezoekers van Credit Expo 2014 veelal spontaan zeiden op de vraag hoe ze deze dag hadden beleefd.

De Credit Expo is een begrip voor iedereen die actief is op het gebied van credit management in Nederland. Dit jaar wisten wederom 1500 bezoekers de weg te vinden naar het NBC Congrescentrum in Nieuwegein. Daarmee behoort Credit Expo tot de grootste en wellicht ook tot één van de succesvolste evenementen op het gebied van credit management in Europa. Er waren zelfs bezoekers uit België, Duitsland en Engeland die de moeite hadden genomen om kennis te nemen van de meest recente ontwikkelingen op het gebied van credit management in Nederland.

De Credit Expo was dit jaar extra feestelijk vanwege het feit dat het evenement dit jaar voor de tiende keer werd georganiseerd. De openingsspeech werd door niemand minder dan Mannes Westhuis gehouden. Mannes is al ruim vijftien jaar ambassadeur en voorvechter van de verdere professionalisering van credit management in het Nederlandse bedrijfsleven. Hij heeft aan de wieg gestaan van de Credit Expo en gaf het publiek een mooie terugblik op de geschiedenis van de Credit Expo. Daarna hadden organisatoren Serge van Groningen en Jeroen Otter de eer om met een stevige slag op een speciaal overgebrachte Chinese gong de beurs voor geopend te verklaren.

Er werd dit jaar weer een breed scala aan sessies aangeboden variërend van productsessies, speeddatingsessies en inspiratiesessies over bijvoorbeeld de ongekende mogelijkheden van Big Data. Uniek was de paneldiscussie over kredietverzekering met Milo Bogaerts (directeur Euler Hermes), Edwin Busio (directeur Coface) en Tom Kaars Sijpesteijn (directeur Atradius), deskundig gemodereerd door Martin van der Hoek (voorzitter VVCM en chairman van STECIS). Verder was er veel aandacht voor nieuwe ontwikkelingen en inzichten uit onder meer de statistiek, marketing, sociaal psychologie en neurowetenschappen. Dit zorgde voor een bijzonder mooie mix van onderwerpen. Het was dan ook niet verwonderlijk dat de meeste zalen voor de presentaties over het algemeen snel vol zaten.

Dit jaar leken er ook aardig wat bezoekers te zijn die de Credit Expo voor de eerste keer hadden gemaakt. Dennis, een ervaren manager cash & credit control zei: “Het was voor mij de eerste keer, maar ik vond het erg inspirerend. Ik heb veel verschillende mensen gesproken en heb ook diverse ‘eye openers’ meegekregen. Voor mensen die nog nooit naar de Credit Expo geweest zijn kan ik dit evenement zeker aanbevelen. Het ruime aanbod van sessies vond ik erg goed, er was voor ieder wat wils.

Bovendien lag het niveau van de bezoekers hoog aldus organisator Jeroen Otter. Er waren zeer veel ervaren credit management professionals aanwezig uit diverse branches wat zowel voor de bezoekers als de standhouders extra waarde aan het evenement toevoegde. Niels, credit manager bij een grote frisdrankleverancier omschreef zijn ervaring op de Credit Expo als volgt: “Erg leerzaam. Ik heb zeker nieuwe inzichten opgedaan, met name ook op het gebied van big data en analyse. Dat laatste wordt in mijn ogen ook steeds belangrijker. Ik zou de Credit Expo zeker willen aanbevelen en met name ook voor collega’s van sales opdat zij zaken ook vanuit een ander perspectief leren zien.” Een Belgische zeer ervaren en bevlogen vakgenoot omschreef de Credit Expo als  volgt:”Interessant en veelbelovend. Ik ga de reis naar Nederland zeker terugverdienen!

Hieronder nog een willekeurige greep van uitspraken van bezoekers van de Credit Expo 2014:

“Druk maar volledig”,
“Nuttig, toegankelijk en laagdrempelig”,
“Ondanks de grootschaligheid voelt het toch knus en persoonlijk”,
“Je hebt de gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan”
“Wederom zeer de moeite waard”,
“Hoog niveau van presentaties en workshops”
“Uitstekende netwerkmogelijkheden”
“Veel interactie en veel nieuwe contacten”
“Supergoede sfeer!”

Ook de standhouders kunnen terugkijken op een geslaagde editie van Credit Expo. Voor een marketingmanager van een incasso- en deurwaarderskantoor was het dit jaar de eerste keer dat hij op de Credit Expo stond. Hij had de dag als zeer positief ervaren: “Het was erg goed georganiseerd en er was een goede mix van dienstverleners als standhouder aanwezig. De bezoekers sloten aan bij onze doelgroep.” Op de vraag of hij de Credit Expo kan aanbevelen was zijn antwoord volmondig ja: “Wij zijn er volgend jaar zeker weer bij! “

Bij een groot opgezet evenement als de Credit Expo zijn er natuurlijk ook altijd zaken die voor verbetering vatbaar zijn. Zo merkte een van bezoekers op dat meer parkeerruimte wel prettig geweest zou zijn. Een van de bezoekers opperde het idee om met grotere hoog geplaatste schermen of wellicht een hoger podium te werken, met name voor de algemene presentaties zoals bij de opening of de afsluiting.

Deze opbouwende kritiek doet verder niets af aan het feit dat we kunnen terugkijken op een geslaagde lustrumeditie van Credit Expo. Ter afsluiten vond de prijsuitreiking van de VVCM Credit Management Innovation Award 2014 plaats, die dit jaar gewonnen werd door Stichting DigiTrage.

Concluderend kunnen we vaststellen dat credit management een vakgebied is dat volop in beweging is. De Credit Expo is een uitstekend platform waar professionals uit de praktijk en innovatieve dienstverleners op het gebied van credit management in één dag kennis en ervaringen kunnen delen.

Donderdag 5 november 2015 gaat de volgende editie van start. Zet deze datum alvast in uw agenda. Ook dan zullen Serge van Groningen en Jeroen Otter namens beursorganisator Next Level weer hun uiterste best doen om een inspirerende dag te organiseren.

Klik hier om de presentaties Credit Expo 2014 te downloaden

Bron: www.creditexpo.nl