Ruim 160 credit- en huurincassoprofessionals kwamen op dinsdag 17 april jongstleden bijeen voor het vergaren van kennis en informatie en het ontmoeten van vakgenoten op het Huurincasso Congres 2018  met als thema ‘Ketensamenwerking 2.0 – Op weg naar een landelijke aanpak’.

Dit keer was gekozen voor het Spant! in Bussum als lokatie. Dat bleek bij de bezoekers (en de partners) goed in de smaak te vallen. Het woord ‘knus’ en ‘gezellig’ viel regelmatig te vernemen. Door de relatief compacte ruimte en efficiënte opzet van het Spant! kon iedereen goed de weg vinden en verliep de dag zonder problemen. Bekijk hier het fotoverslag van de dag op onze facebookpagina.

Vroegsignaleren = samenwerken

Tijdens het congres was er veel aandacht voor vroegsignalering en uiteraard ketensamenwerking. Dat deze begrippen niet alleen met de mond beleden worden, maar ook in praktijk effect hebben, bleek uit de diverse presentaties. Het is duidelijk dat schulden niet alleen tot betalingsproblemen leiden, maar ook (grote) sociale, maatschappelijke en financiele schade met zich meebrengen. Alleen door samen te werken kan de negatieve spiraal, die met schulden samenhangt, doorbroken worden.

Met Coen Braan wederom als dagvoorzitter, ging het congres van start met keynote spreker, Marco Florijn, voorzitter van de NVVK, Marco hield een betoog over het belang van ketensamenwerking voor effectieve schuldhulpverlening en preventie van schulden. Ook deed hij een oproep aan alle aanwezigen om ideeën en praktijkvoorbeelden niet voor je te houden, maar juist door te geven. Tijdens het Huurincasso Congres waren er 12 specialistische sessies in blokken van vier (parallelsessies), waarin tal van onderwerpen de revue passeerden, zoals: diverse praktijkcases, kunstmatige intelligentie, digitale betaaltechnieken, omdenken in incasso, outsourcing, privacy/ AVG, automatisering en optimalisatie van het (huur)incassoproces.

Er was dus veel te kiezen voor de bezoekers. Op het eind van de dag was er nog een primeur met de praktijkcase “Ketensamenwerking binnen de gemeente Arnhem”.  Anja Tijdhof (Projectleider Vroegsignalering) besprak samen met diverse andere ketenpartners de resultaten van een pilot bij de gemeente Arnhem. Uit de presentatie kwam overduidelijk naar voren dat vroegsignalering resultaten oplevert. Mogelijk dat deze aanpak  ook een inspiratie voor andere steden en ketenpartners vormt. De komende tijd zullen we daar zeker nog meer van horen.

Download de presentaties van het Huurincasso Congres 2017

Op www.huurincasso-congres.nl kunt u alvast de volgende presentaties downloaden:

  • Huurincasso en de schuldhulpverlening– Marco Florijn (NVVK)
  • Verminderen van huurachterstanden middels interventies vanuit de gedragsleer – Hanneke Goosen (Onderzoeker lectoraat Armoede Interventies, gefaciliteerd door Ultimoo)
  • Effectieve vroegsignalering met gebruik van kunstmatige intelligentie – Koen Meeusen (Direkteur NeurOp)
  • OMdenken in incasso: van uitvoeren naar oplossen– Willem van Boekel (Omdenker en spreker, gefaciliteerd door Hafkamp Groenewegen)
  • Praktijkcase – Outsourcing, een succesvol ingrediënt als toevoeging aan bestaande ketensamenwerking – François van de Wiel (Manager Finance Woonstichting St. Joseph) en Paul Lensen (Manager Corp Support)
  • Vroegsignalering en bescherming persoonsgegevens; hoe regel je dat effectief en integer? – Yvet Bommeljé  (onderzoeker), Dirk Schravendeel (adviseur PBLQ)
  • Aanvullend document: Vroegsignalering Schulden – lessen uit de praktijk
  • Aanvullend document: Handreiking Vroegsignalering Schulden en bescherming van persoonsgegevens
  • Benchmark Huurincasso: sociaal en financieel rendement in balans – Patrieck Geerdink (Consultant Cannock Chase) en Janpieter Koning (adviseur efficiencyverbetering financiële bedrijfsprocessen Tacstone)
  • Ketensamenwerking binnen de gemeente Arnhem: aanpak en resultaten Vroeg Eropaf – Anja Tijdhof(Projectleider Vroegsignalering), Liesbeth Gerritsen (Bestuursadviseur Gemeente Arnhem; ), Ginette Flederus (medewerker Teams Rijnstad), Patrick Sinderdinck (Productmanager Vindplaats Schulden BKR).

De komende dagen zullen er mogelijk nog meer presentaties toegevoegd worden, dus houd de website in de gaten.

Fotoverslag

Zoals hiervoor ook aangegeven kunt u een fotoverslag van de dag bekijken op de Credit Expo pagina op Facebook.

Partners Huurincasso Congres 2018

Het Huurincasso Congres is mede mogelijk gemaakt door Platinum Partners Corp Support,  Janssen & Janssen en Ultimoo . Klik hier voor de volledige lijst van partners. Alle partners beschikken over specifieke oplossingen en/of dienstverlening op het gebied van huurincasso.

Bron: www.huurincasso-congres.nl