Vandaag zijn de kosten om schulden uit Dubai te verzekeren voor de derde dag op rij sterk omhoog gegaan vanwege onzekerheid over de financiële positie van de golfstaat.
Dat meldt Dow Jones Nieuwsdienst. Daarmee beginnen beleggers de kans dat Dubai zelf failliet gaat, steeds waarschijnlijker te achten. Aan het begin van de middag kost het 674 duizend dollar om 10 miljoen dollar aan schulden uit het Arabische Emiraat te verzekeren tegen wanbetaling voor de komende vijf jaar.

Gisteren waren de vijfjarige verzekeringskosten voor 10 miljoen dollar schuld uit de golfstaat 541.000 dollar. Sinds staatsbedrijf Dubai World uitstel van betaling bekendmaakte, zijn verzekeringskosten voor schulden uit Dubai verdubbeld.
Ook de andere golfstaten ontkomen niet aan de betalingsproblemen van Dubai.
De kosten voor het verzekeren van schulden uit andere golfstaten lopen ook verder op.

Kredietverstrekkers kunnen hun leningen verzekeren tegen wanbetaling met Credit Default Swaps (CDS). Kredietverstrekkers betalen dan een bepaald bedrag aan een verstrekker van CDS in ruil voor compensatie als een schuldenaar niet langer betaalt. Hoe hoger het risico op wanbetaling, des te hoger de kosten (de spread) voor het verzekeren.

Bron: ABM Financial News