De Europese Commissie wil een eigen interpretatie geven aan mondiale boekhoudregels, door een eigen set Europese regels in te voeren. Een slecht plan, volgens VNO-NCW. In de praktijk betekent dit dat bedrijven andere winstcijfers in verschillende werelddelen moeten presenteren.

Goed vergelijkbaar

Momenteel worden in 144 landen de boekhoudregels van de IASB, de zogeheten IFRS-standaarden, gevolgd. Dat maakt het mogelijk om jaarrekeningen van beursgenoteerde bedrijven wereldwijd goed vergelijkbaar te maken. ‘Alle ondernemingen zijn eraan gewend. Je kunt kritiek hebben op onderdelen, maar het grote voordeel is dat iedereen dezelfde taal spreekt. Dus laten we nou alsjeblieft geen lokale uitvindingen gaan doen’, betoogt VNO-NCW.

Kapitaal duurder

Een nadeel is dat als het voor beleggers moeilijker wordt om bedrijven met elkaar te vergelijken, zij voorzichtiger zullen worden bij het analyseren van de financiële cijfers. En daardoor zal het aantrekken van kapitaal duurder worden voor ondernemingen. Een slecht plan dus van de Europese Commissie, aldus VNO-NCW.

Bron: VNO-NCW