‘Kies voor de Europese regels voor het beloningsbeleid van banken en ga zaken niet weer op eigen houtje regelen in Nederland.’ Dat zei Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW, maandag op radio 1 in reactie op pleidooien vanuit de Tweede Kamer voor nieuwe regels voor de beloning bij banken.

 

Vennootschapsrecht

 

Volgens De Boer is het aan de eigenaren van bedrijven – de aandeelhouders – om verstandige afwegingen te maken op voorstel van de raad van commissarissen. ‘Voorstellen om als politiek in te grijpen schuren met en doen afbreuk aan de principes van het vennootschapsrecht. Dat zegt dat het beloningsbeleid een zaak van de onderneming is. Daarnaast is het toezicht op de grote banken en ook het beloningsbeleid Europees geregeld. Sluit daar bij aan voor een gelijk speelveld in Europa’, aldus de VNO-NCW-voorzitter.

 

Brexit-banen

 

Nederland gaat in zijn bonusbeleid voor de banken nu al verder dan wat Europees wordt gevraagd. ‘Dit heeft Nederland banen gekost nu een aantal banken uit het Verenigd Koninkrijk vanwege de Brexit niet voor Nederland heeft gekozen maar voor andere landen. Terwijl juist iedereen profiteert als dit soort bedrijven zich in Nederland vestigen’, aldus De Boer.

Bron: VNO-NCW