Uit de data-analyse van schuldhulpbureau Zuidweg & Partners (2018) blijkt dat 1 op de 5 bedrijven in Nederland financiële problemen heeft. En van die bedrijven zelfs eenderde zeer ernstige. Een gedwongen bedrijfsbeëindiging ligt op de loer. Wat doe je er tegen? KVK sprak met praktijkexpert Leendert-Jan Roos. Hij is algemeen directeur van Company Watch en benadrukt het belang van financieel inzicht en zelfkennis.

Waar het vaak mis gaat

Na zijn studie automotive werkte Roos bij een bank. Hij leefde zich eerst uit in een marketingfunctie. Met zijn aangeboren cijfergevoel zocht hij al gauw naar een nieuwe uitdaging. Het werd de afdeling Bijzonder Beheer. Daar komen ondernemers met financiële problemen terecht. Roos: “Zwaar voor de ondernemer en zwaar voor de bankmedewerker. De emoties vliegen alle kanten op. Het vergt veel van beide kanten om in gesprek te blijven. Uiteindelijk wil je samen de beste oplossing.” Roos zag hoe makkelijk schulden zich bij een ondernemer opstapelen. Hij keek ook naar de vele gemiste kansen om op tijd het roer om te gooien naar een winstgevende bedrijfsvoering. Vaak ging het bij ondernemers mis door een onvolledig zelfbeeld of het weglaten van strategische keuzes. Roos: “De bedrijfsvoering stokte bijvoorbeeld door rechtlijnig eigen gedrag of door het nalaten van tijdige veranderingen in de organisatie op basis van cijfers.”

Dashboard

Hij dacht na over een aanpak waarmee ondernemers wegblijven van Bijzonder Beheer. Zo begon Roos in 2014 als zelfstandig consultant. Dat werd Company Watch. Zij helpen ondernemers bij het eerder signaleren van verborgen (voortgangs)risico’s. Daarvoor gebruiken zij een data-analysetool, (fintech) die vliegensvlug gegevens uit de administratie inleest en verwerkt. De kleur op het dashboard toont de gezondheid van het bedrijf.

Zelfkennis

Maar, cijfers zijn slechts de uitkomst van hoe een ondernemer handelt. Om juist daar meer grip op te krijgen, past Roos in het data-analysetraject de methode ‘zelfkennis en inzicht’ toe. “Want 80% van de ondernemers bij Bijzonder Beheer worstelt daarmee. De overige 20% ziet bijvoorbeeld zijn enige klant vertrekken, maakt een fout of wordt slachtoffer buiten eigen schuld” geeft Roos aan. Belangrijk voor zelfkennis is:

  • Waar ben ik goed in?
  • Hoe vergroot ik mijn bestaansrecht in deze branche?

Advies over keuzes

“Dat betekent voor de ondernemer dat hij op tijd keuzes moet maken” benadrukt Roos. Een boekhouding gebeurt tegenwoordig online. “Cijfers die je verstuurt, vinden in een handomdraai hun weg in de registers. Maar, het komt er nog steeds op aan om de getallen vroeg te begrijpen” stelt Roos. Een goede adviseur kan dit en legt het de ondernemer ook uit. “Door de automatisering is er juist meer tijd voor advisering. Is een gesprek met je adviseur een zeldzaamheid? Zoek dan meteen een spreeklustige vervanger” aldus Roos.

Actie

Zelf start Roos hersteltrajecten bij bedrijven waarin hij met de ondernemer verbeteringen aanbrengt. “Het maakt mij blij wanneer ik een ondernemer weer bij de les krijg. Meestal gaat het daarna weer goed met het bedrijf” stelt Roos. Zo trof hij een installateur die meer vakman was dan manager. Die trok een collega met sterke managementkwaliteiten aan. Een retailer waar hij kwam, bleek toe aan een nieuwe uitdaging. Roos adviseerde het bedrijf te verkopen. Met het vrijgekomen geld ging de ondernemer met een ander bedrijf aan de slag. “Bespreek daarom op vaste momenten actiepunten met je adviseur. Het is misschien even wennen om je adviseur geregeld te spreken. Gewoon doen! Bovendien kan de gespreksuitkomst ook gunstig zijn”, besluit Roos.

Hulp

Bron: KVK