Vrouwen werkzaam in de zorg, overheid en onderwijs verdienen vandaag de dag gemiddeld nog steeds 13,1 procent minder dan mannen met dezelfde functie en hetzelfde dienstverband. Dit blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Visma | Raet in aanloop naar Equal Payday op basis van circa 765.000 verloningen voor actieve medewerkers.

Vooral in de zorgsector is er nog veel werk aan de winkel om het verschil in salaris te verkleinen. Daar verdienen mannen gemiddeld maar liefst 20 procent meer dan vrouwen die hetzelfde werk doen.

Verschil binnen overheid en onderwijs

Hoewel andere sectoren een minder grote loonkloof laten zien dan de zorg, is er daar ook nog geen sprake van gelijke verloning voor gelijk werk. Zo verdienen mannen in het onderwijs gemiddeld 7,2 procent meer. Binnen de overheid zien we het kleinste inkomensverschil, daar wordt de man 4,3 procent meer beloond voor dezelfde werkzaamheden als de vrouw.

Joke van der Velpen, Manager Wet- en Regelgeving bij Visma | Raet: “De loonkloof is al jaren onderwerp van gesprek en deze cijfers laten zien dat we er nog lang niet zijn. Daarbij is een werkgever gewoonweg verplicht om arbeid van gelijke waarde gelijk te belonen. Het zou anno 2022 simpelweg niet mogelijk moeten zijn dat we zulke verschillen zien. Er is een wetsvoorstel in de maak waarbij werkgevers openbaar moeten maken of mannelijke en vrouwelijke werkgevers evenveel verdienen. Dat is een stap in de juiste richting, maar bedrijven kunnen nu al het heft in eigen handen nemen door aan de slag te gaan met het dichten van de loonkloof. De eerste stap daarin is het inzichtelijk maken van de loonverdeling. Dit kan confronterend zijn, maar een duidelijk overzicht is een cruciale stap naar verbetering.”

Bron: Visma | Raet