Nebeheerder Liander en energiebedrijf Nuon houden komende winter onder twintig Almeerse huishoudens een proef met op afstand uitleesbare slimme meters. Die moeten ervoor zorgen dat consumenten inzicht krijgen in hun gebruik, waardoor onverwacht hoge jaarrekeningen tot het verleden gaan behoren, aldus meldt gemeente Almere.

Het gaat om huishoudens die moeite hebben met het betalen van de energierekening. Tijdens de strenge winters van 2008/2009 en 2009/2010 is een aantal Almeerse huishoudens afgesloten nadat zij een aantal maanden hun energierekening niet hadden betaald. De gemeenteraad is naar aanleiding daarvan met Nuon in gesprek getreden over mogelijkheden om samen betalingsachterstanden en afsluitingen als gevolg daarvan te voorkomen.

In de pilot krijgen circa twintig huishoudens een slimme meter die op afstand kan worden uitgelezen. De klant krijgt maandelijks informatie over de gemaakte kosten en kan gedurende het jaar het termijnbedrag aanpassen aan het verbruik. Dit voorkomt hoge bijbetalingen op de jaarafrekening. Doordat de consument met de slimme meter meer inzicht heeft in het energiegebruik, wordt deze bovendien geprikkeld tot energiebesparing. Nuon zoekt nog naar vrijwillige deelnemers.

In 2009 besloot de Eerste Kamer dat installatie alleen op vrijwillige basis mag plaats vinden. Uitlezen van energieverbruik zou namelijk het recht op privacy kunnen schenden.
De proef loopt van oktober 2010 tot en met maart 2011.

Bron: www.energiegids.nl