Consumenten met de achternaam Janssen zijn de slechtste betalers van Nederland. Ook mensen die Veen heten leggen een beroerd betaalgedrag aan de dag.

Dat meldt Lindorff. De naam Janssen wordt relatief vaak gebruikt voor frauduleuze onlinebestellingen, weet Titus Werkman van Lindorff. Janssen is kennelijk de eerste naam die bij flessentrekkers opkomt als zij een valse identiteit opgeven. Ook klant Jansen met één s scoort overigens hoog op de lijst van wanbetalers.

Het bedrijf nam de personalia van alle klanten op de korrel. Zo’n 1,2 miljoen Nederlanders hebben wel eens via Lindorff gekocht. Dam en Dekker betalen het best. Een verklaring daarvoor ontbreekt. Werkman bekent dat het onderzoek wordt beïnvloed doordat de ene achternaam vaker voorkomt dan de andere. ,,Het gaat om de bewustwording onder winkeliers.”

In het onderzoek valt bovendien op dat jonge klanten een gebrekkiger betaalgedrag vertonen dan ouderen. Vooral voor consumenten die geboren zijn in 1982 moet de winkelier op zijn hoede zijn. Zelfs uit het telefoonnummer dat klanten opgeven kan Lindorff conclusies trekken. De beste betalers wonen bijvoorbeeld in Helmond en omgeving: netnummer 049.

Het telefoonnummer van de slechtste betalers begint met 063 (mobiel dus).

Bron: Lindorff