Elfstedentocht op komst? Niet alleen schaatsliefhebbers zitten dezer dagen gekluisterd aan het weerbericht. Ook voorspellers van de toekomstige inflatie luisteren met rode oortjes naar de weersvoorspellingen.

Want, zo blijkt uit de studie ‘The power of weather‘ van Chen Zhou (DNB) en twee andere internationale onderzoekers, het weer is van invloed op de elektriciteitsprijs en daarmee op het inflatiepeil. Beter gezegd, het is niet zozeer het actuele weer, maar de weersvoorspelling die zich weerspiegelt in de prijzen en de inflatie.

Sneeuwduinen

Weersvoorspellingen hebben invloed op de elektriciteitsprijs. Dat geldt voor de vraagzijde: een voorspelde sneeuwjacht doet de elektriciteitsvraag explosief stijgen. Voor de aanbodzijde hangt het effect van het weer sterk af van de productiemethode. Zwakke wind heeft invloed op de productie van windmolens, terwijl geringe neerslag van invloed is op de productie van hydro-elektricteitscentrales. Aangezien elektriciteit op heel korte termijn, één dag van te voren, wordt ingekocht, zijn de actuele weersvoorspellingen van veel grotere invloed op de elektriciteitsprijs dan de feitelijke weerssituatie van de dag van morgen.

Inflatie

Aangezien de prijs van elektriciteit van invloed is op de prijs van andere goederen, die met elektriciteit gemaakt en verleend worden, heeft deze prijs ook weer gevolgen voor de inflatie. Een hoge elektriciteitsprijs stuwt de inflatie omhoog en vice versa. Aldus, kunnen de weersvoorspellingen een indicatie vormen voor de inflatiebewegingen in de nabije toekomst.

Bron: De Nederlandse Bank