In week 21 (18 tot en met 24 mei) zijn 85 bedrijven en instellingen (incl. eenmanszaken) failliet verklaard, meldt het CBS. Dat zijn er 7 minder dan een week eerder (week 20, 11 tot en met 17 mei), toen werden 92 bedrijven failliet verklaard. Het grootste aantal faillissementen betrof een bedrijf en instelling (incl. eenmanszaken) tot 10 werkzame personen.

Het CBS brengt tijdens de Corona-crisis wekelijks de ontwikkeling van het aantal door rechtbanken uitgesproken faillissementen in beeld. Doorgaans zullen de cijfers op donderdag 12.00 uur gepubliceerd worden. De Staat van het MKB houdt u op de hoogte.

In de eerste 21 weken van 2020 zijn er 1575 bedrijven en instellingen (incl. eenmanszaken) failliet verklaard. Dat zijn 60 faillissementen meer dan in dezelfde periode van 2019. In week 21 vorig jaar werden 78 bedrijven en instellingen (incl. eenmanszaken) failliet verklaard.

Grootste gedeelte faillissementen bij bedrijven met minder dan 10 werkzame personen

In week 21 van 2020 betrof het grootste gedeelte van de faillissementen een bedrijf en instelling (incl. eenmanszaken) met minder dan 10 werkzame personen. Daarvan betrof 38 een faillissement met 1 werkzaam persoon en 31 een bedrijf of instelling (incl. eenmanszaken) met 2 tot 10 werkzame personen.

In week 21 zijn er 15 bedrijven en instellingen (incl. eenmanszaken) met 10 tot 50 werkzame personen en 1 met 50 tot 250 werkzame personen failliet verklaard.

Meeste faillissementen in bouwnijverheid

De meeste faillissementen vielen in de bouwnijverheid (13 faillissementen) gevolgd door de detailhandel (9 faillissementen). In de specialistische zakelijke dienstverlening (o.a. juridische dienstverlening, architecten- en reclamebureaus) waren er 8 faillissementen, tweemaal zoveel als in week 20.

Samenvatting week 20

Een week eerder, week 20 van 2020, werden er in totaal 92 faillissementen uitgesproken. Het merendeel (85) betrof een bedrijf en instelling (incl. eenmanszaken) met minder dan 10 werkzame personen. 5 faillissementen betrof de bedrijfsgrootte 10 tot 50 werkzame personen en 1 de bedrijfsgrootte 50 tot 250 werkzame personen. Er was 1 bedrijf waarvan de bedrijfsgrootte onbekend is.

De meeste faillissementen vielen in week 20 in de horeca (16 faillissementen) en bouwnijverheid (16 faillissementen). De faillissementen in de horeca betroffen grotendeels de eet- en drinkgelegenheden (restaurants, cafés e.d.).

Tussen de aanvraag en het uitspreken van een faillissement kunnen enkele weken zitten. Vanaf week 14 houden de rechtbanken de rekesten (als een andere partij de rechter verzoekt om een bedrijf failliet te laten verklaren) voor ten minste vier weken aan, tenzij er sprake is van spoed. Daarnaast is door het kabinet een noodpakket voor economie en banen opgezet om bedrijven zoveel mogelijk te ondersteunen.

De cijfers in dit artikel zijn voorlopig en worden wekelijks bijgesteld.

Bron: De Staat van het MKB